Danas počinje kampanja – SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Povodom 28 godina od ubistva tri člana porodice Klapuh iz Foče
06/07/2020
VIDEO klip „Pravo na privatnost i zaštitu ličnih podataka“
08/07/2020

Danas počinje kampanja – SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA

Akcija za ljudska prava (HRA) obavještava javnost da će se danas 7. jula s početkom u 17.00 h u pulskom SENSE Centru za tranzicijsku pravdu, Danteov trg 3/1 otvoriti multimedijalna izložba “Srebrenica: genocid u osam činova”.

Izložba se temelji na istoimenom interaktivnom narativu http://srebrenica.sensecentar.org a uključiće i izložbu fotografija „Krici iz masovnih grobnica“, fotografa Tima Lovelessa.

Izložbu će putem video obraćanja otvoriti predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS), nasljednik MKSJ-a, sudija Carmela Agius i glavni tužilac MRMKS-a Serge Brammertz, uz online obraćanje i Munire Subašić, ispred Majki Srebrenice i predsjednika SENSE Pula, Mirka Klarina. Predstavnici/e grada Pule, Istarske županije i manjinskih organizacija, takođe, će učestvovati u programu otvaranja.

Otvaranje izložbe predstavlja i početak velike regionalne kampanje pod nazivom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA” povodom 25-e godišnjice srebreničkog genocida, koju vodi SENSE zajedno s koalicijom šesnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova, od kojih su Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava iz Podgorice. 

Spomenuta kampanja, koja će trajati od 7. do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, odvijaće se istovremeno i na internetu – društvenim mrežama i portalima – i u SENSE centru u Puli. Svi materijali koji će biti prikazani tokom on line kampanje i u SENSE centru u Puli dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju), kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruisao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Otvaranje izložbe i početak kampanje pratite putem live streama danas, 7. jula 2020. s početkom u 17.00h, na linkovima koji se nalaze u nastavku:

You Tube SENSE https://www.youtube.com/watch?v=qfMH3-aqwv8&feature=youtu.be

Facebook SENSE https://web.facebook.com/SENSETJC/posts/3764991253527268?_rdc=1&_rdr

Budite s nama, gledajte, čitajte, opominjite! Činjenice o ovom masovnom zločinu moraju da se znaju da se slično ne bi ponovilo.