Institucije moraju djelovati efikasnije i poštovati ljudska prava crnogorskih pomoraca

ODBAČENA ŽALBA POMORCA NA RJEŠENJE O KARANTINU
29/05/2020
ODMAH UKINUTI KARANTIN I TESTIRATI SVE POVRATNIKE
06/06/2020

Institucije moraju djelovati efikasnije i poštovati ljudska prava crnogorskih pomoraca

Apel nevladinih organizacija Akcije za ljudska prava (HRA) i Centra za građansko obrazovanje (CGO), kao i drugih aktera, donekle je urodio plodom, pa je pomorac Boris Nikolić, kojem smo pružali besplatnu pravnu pomoć, zajedno sa još 67 crnogorskih pomoraca, pušten iz karantina u Institutu „dr Simo Milošević“ uz mjeru dvodnevne samoizolacije, što znači da će svi od danas biti u mogućnosti da se vrate uobičajenom životu u svojim domovima. Medjutim, i dalje nam nije jasno zašto Vlada odmah ne omogući testiranje svih onih koji su smješteni u karantin i svih ostalih koji se vraćaju u Crnu Goru iz zemalja posebno ugroženih epidemijom Covid-19.

CGO i HRA dobijaju svakodnevno informacije od crnogorskih pomoraca koji su u karantinu o krajnje lošim uslovima tog institucionalnog smještaja, uz nemogućnost boravka na otvorenom prostoru ni pet minuta dnevno, što im značajno otežava cjelokupnu situaciju. Pri tom, ignoriše se činjenica da se radi o licima koja su na brodu protekli period proveli u višemjesečnoj izolaciji.

Ponovo ističemo da je mjera obaveznog institucionalnog karantina crnogorskim pomorcima koji se vraćaju u zemlju, a koji imaju uslove za kućnu samoizolaciju, diskriminatorna i suprotna praksi drugih zemalja u regionu. Još uvijek je značajan broj crnogorskih pomoraca koji su neopravdano stavljeni u institucionalni karantin i kojima se krše osnovna ljudska prava i slobode. Sa žaljenjem konstatujemo da je ponašanje nadležnih institucija, kad je u pitanju ova grupacija, obilježeno brojnim i zabrinjavajućim kontraverzama bez jasnih i na zakonu utemeljenih odluka koje se donose ili čije se donošenje izbjegava.

CGO i HRA javno pitaju Vladu: zašto se ne radi testiranje svih povratnika u zemlju koji dolaze iz rizičnih zemalja prilikom njihovog ulaska u Crnu Goru umjesto što se oni smiještaju u karantin i to pod uslovima koji poništavaju svrhu samog karantina? Ovo posebno ističemo jer se, shodno odluci Vlade, gotovo svi građani koji su proveli 14 dana u karantinu testiraju na SARS-CoV-2, pa im se nakon dobijanja negativnog rezultata mjere samoizolacije i karantina ukidaju. Takođe, Vlada Crne Gore često navodi da su tokom epidemije koronavirusa prikupljena značajna sredstva kroz donacije, pa ne postoji problem nedostatka sredstava za nabavku testova.

Dodatno, juče smo imali priliku da čujemo izraženo čuđenje Vesne Miranović, zamjenice ministra zdravlja, koja je u medijima navela: „Ova vrsta pobune koja se rađa među pomorcima je prilično neobična, s obzirom na činjenicu da se mi određujemo u odnosu na naše postupanje prema virusu, a ne prema populaciji.“ Ova izjava obavezuje gospođu Miranović da javno objasni kako to onda imamo privilegovane pojedince, poput vlasnika i posada privatnih jahti koje uplovljavaju u crnogorski akvatorijum, zatim putnika nekomercijalnih letova i malih aviona i helikoptera do 10 putnika, ali i transportnih radnika koji dolaze u Crnu Goru, poput vozača kamiona koji dovoze robu iz inostranstva, a koji se prilikom ulaska u Crnu Goru ne smještaju u karantin. Ako se Vlada u propisivanju mjera određuje isključivo „prema virusu, a ne prema populaciji“ zašto i kroz mjere, a još više u praksi, postoji različito postupanje prema različitim dijelovima populacije?

Ovim putem pozivamo Ministarstvo zdravlja da obavijesti javnost da li su i koje žalbe pomoraca usvajali, jer i tu konstatujemo neobjašnjiv i zakonski upitan pristup. Takođe, pozivamo NKT da javno saopšti da li je identičan tretman primijenjen prema baš svim pomorcima koji su u proteklih 10 dana ušli u Crnu Goru, a prije odluke koja jednim dijelom, iako nedovoljno, olakšava njihov povratak. Pozivamo NKT da objasni i logiku po kojoj se dozvoljava njihov transport samo preko aerodroma država  koje su na crnogorskoj bijeloj listi, a ne i drugih, kada su na tim aerodromima putnici iz najrazličitijih država, a posebno imajući u vidu da pomorci najčešće nijesu u prilici da biraju luku iskrcaja niti rutu povratka u Crnu Goru.

HRA i CGO konstatuju i da sudstvo ne prepoznaje svoju ulogu u ovim slučajevima, i ukazujemo da Viši sud nije odgovorio na žalbu protiv odluke Osnovnog suda u Herceg Novom koji se proglasio nenadležnim.

Konačno, CGO i HRA pozivaju Zaštitnika ljudskih prava da saopšti što je do sada preduzeo u rješavanju ovog problema, jer znamo da su mu se pomorci obratili protekle nedjelje. Ombudsman je danas posjetio karantin Vučje, iako su ga pomorci iz karantina u Institutu „dr Simo Milošević“ i ranije kontaktirali i CGO mu se istim povodom obraćao. Očekujemo da podrobno obavijesti javnost o tome što je sve preduzeo i zašto je tek danas obišao jedan od karantina u kojem su smješteni crnogorski pomorci.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO)
Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA)