ODMAH UKINUTI KARANTIN I TESTIRATI SVE POVRATNIKE

Institucije moraju djelovati efikasnije i poštovati ljudska prava crnogorskih pomoraca
04/06/2020
Presuda Suda u Strazburu: Drašković protiv Crne Gore
09/06/2020

ODMAH UKINUTI KARANTIN I TESTIRATI SVE POVRATNIKE

(Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozivaju NKT i ministra zdravlja da odmah obezbijede testiranje svih osoba u karantinu i njihovo puštanje u kućnu samoizolaciju do prijema rezultata testa.

Jedino takvo postupanje će spriječiti dalje neopravdano razlikovanje (diskriminaciju) u odnosu na osobe koje su takođe došle u Crnu Goru iz država sa povećanim obimom zaraze (više od 25 oboljelih na 100.000), a kojima je omogućeno da u Crnu Goru uđu privatnim jahtama i avionima, sa testovima koji nisu stariji od dva dana, ili drugim posebnim dozvolama, bez upućivanja u karantin ili samoizolaciju, kao i u odnosu na one koji su smješteni u samoizolaciju ili su pušteni iz karantina prije isteka roka od 14 dana, a da nijesu čekali rezultate testiranja. Na ovu diskriminaciju smo ukazali i kroz primjer sistemskog kršenja prava crnogorskih pomoraca koji trenutno čine najveći broj osoba u karantinu.

CGO i HRA ukazuju na neujednačenu, nejasnu i zabrinjavajuću praksu zdravstveno-sanitarnih inspektora da proizvoljno skraćuju pojedinim osobama period boravka u karantinu na manje od 14 dana (“vrijeme maksimalne inkubacije”) koliko je propisano naredbom od 29. maja i kako preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a bez pratećeg obrazloženja. U prilogu dostavljamo primjere takvih rješenja, (uz zatamnjene lične podatke) u kojima inspektori vrijeme inkubacije, tj. boravka u karantinu skraćuju na 7 i 4 dana. Očigledno je da mjera karantina nije neophodna, kao i da nisu svi jednaki pred zakonom, što govori u prilog zahtjevu da se svi odmah testiraju i puste u samoizolaciju do dobijanja rezultata testa.

Imajući u vidu vijest da je Institut za javno zdravlje nabavio dovoljnu količinu testova, apelujemo da se na državnim granicama organizuje testiranje o trošku države (za državljane i rezidente), a uz nadoknadu i za sve ostale, da se rezultati sačekaju u kućnoj izolaciji i da se obustavi zatvaranje ljudi u karantine. 

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO)

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA)