Zloupotrebom Krivičnog zakonika država krši slobodu izražavanja

NVO i mediji traže od premijera Markovića da odloži raspravu o Zakonu o SPI
09/04/2020
Odluka Suda u Strazburu: Crkva Svetog Đorđa protiv Crne Gore
13/04/2020

Zloupotrebom Krivičnog zakonika država krši slobodu izražavanja

(Source: gov.me)

Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje zbog jučerašnjeg hapšenja Radovana Rakočevića iz Bijelog Polja zato što je na svom Fejsbuk profilu podijelio vijest sa srpskog portala “alo.rs”, u kojoj je navedeno da je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović zaražen koronavirusom. Rakočević je priveden pod sumnjom da je dijeljenjem ove vijesti izvršio krivično djelo „Izazivanje panike i nereda“ iz člana 398 Krivičnog zakona Crne Gore. Osnovni državni tužilac u Bijelom polju odredio mu je zadržavanje do 72 sata.

HRA smatra da su Rakočeviću, privođenjem i zadržavanjem do 72 časa, povrijeđena prava na slobodu ličnosti i slobodu izražavanja. Iako je vijest koju je objavio srpski portal najvjerovatnije netačna, jer je Đukanović juče viđen u zvaničnoj posjeti opštini Tuzi, Rakočević to nije mogao znati dan ranije, kada je prenio objavu. Takođe, nejasno je kako je državni tužilac utvrdio da je Rakočević prenosom te vijesti „izazvao paniku kod građana“. Komentari ispod sporne objave na Rakočevićevom profilu ne odaju paniku, a među njima postoje i oni koji ukazuju da se radi o netačnoj vijesti.

Ovakva proizvoljna primjena inače nepreciznog krivičnog djela „Izazivanje panike i nereda“, zbog koje je Rakočević već proveo jednu noć u zatvoru, predstavlja nastavak represije nad slobodom izražavanja, protivno međunarodnim standardima. Ovo je već jedanaesti građanin koji je od početka godine lišen slobode zbog nekog oblika izražavanja. Učestala hapšenja građana Crne Gore zbog objave neprovjerenih vijesti predstavljaju pretjerano ograničenje slobode izražavanja i stvaraju atmosferu policijske države. Državni organi Crne Gore imaju mnoge mogućnosti da demantuju netačne vijesti o zdravstvenom stanju svojih zvaničnika, kao i da pokrenu odgovarajuće postupke protiv medija u državi i inostranstvu koji bez prethodne provjere objavljuju netačne vijesti. HRA će o svim ovim događajima obavijestiti UN izvjestioca za slobodu izražavanja, očekujući da će on pokušati da utiče na državno tužilaštvo i policiju u Crnoj Gori da promijene ovu represivnu praksu.

HRA je u januaru ove godine podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 398 KZCG čije neprecizne formulacije sada dovode do masovnog prekomjernog ograničenja slobode izražavanja.