ISTORIJSKA ODLUKA USTAVNOG SUDA CRNE GORE – ZABRANA IZRUČENJA TURSKOJ ZBOG OPASNOSTI OD MUČENJA

Zabrana zlostavljanja i mučenja – Zaštita psihičkog i fizičkog integriteta
30/12/2019
POVODOM PRIMJENE KRIVIČNOG DJELA “IZAZIVANJE PANIKE I NEREDA” I ZATVARANJA NOVINARA TIM POVODOM
13/01/2020

ISTORIJSKA ODLUKA USTAVNOG SUDA CRNE GORE – ZABRANA IZRUČENJA TURSKOJ ZBOG OPASNOSTI OD MUČENJA

Akcija za ljudska prava pozdravlja istorijsku odluku sudija Ustavnog suda Crne Gore, Mevlide Muratović, Miodraga Iličkovića i Budimira Šćepanovića, kojom je, primjenom principa zabrane izručenja osobe u državu u kojoj joj prijeti rizik od mučenja (non-refoulment), ukinuta dozvola za ekstradiciju Turskoj upravitelja studentskog doma i pripadnika Gulenovog pokreta, Haruna Ajvaza, navodno člana terorističke organizacije, koju je prethodno izdao Viši sud u Bijelom Polju, a potvrdio Apelacioni sud Crne Gore.

Ustavni sud Crne Gore je u ovoj odluci pokazao razumijevanje međunarodnog standarda ljudskog prava na zabranu mučenja, kao i osuda političkog progona pripadnika Gulenovog pokreta u Turskoj, koju su prethodno izrazile međunarodne državne i nedržavne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ističemo da je prije Ustavnog suda, sudija za istragu Višeg suda u Bijelom Polju, Dragan Mrdak, zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za ekstradiciju, pozvavši se na praksu Evropskog suda za ljudska prava i odluku Komiteta protiv torture UN u slučaju Dževdeta Ajaza protiv Srbije. Međutim, vijeće suda u Bijelom Polju nije uvažilo njegovo mišljenje i donijelo je odluku o ekstradiciji, koju je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio u vijeću sudija Milića Međedovića, Mušike Dujović i Radmile Mijušković.

Ustavni sud je u zaključku naglasio: “Zbog svih gore navedenih razloga, polazeći od utvrđenog učešća turskih snaga bezbjednosti u mučenju svih za koje postoji osnovana sumnja da su članovi ili simpatizeri pokreta FETO, i navoda o ozbiljnim, masovnim i sistematskim kršenjima ljudskih prava koja se nastavljaju pripisivati turskim snagama bezbjednosti, kao i navedenih odredbi člana Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, Ustavni sud nalazi osnovanim da postoji zabrinutost da će, ukoliko podnosilac bude izručen Turskoj, biti prekršen član 3 Evropske konvencije.”

Akcija za ljudska prava čestita Harunu Ajvazu, njegovom advokatu Daliboru Tomoviću i sudijama vijeća Ustavnog suda Crne Gore na ovoj veoma važnoj odluci za zaštitu ljudskih prava od međunarodnog značaja. Čestitamo i kolegama iz Građanske alijanse koji su gospodinu Ajvazu obezbijedili pravnu pomoć u okviru projekta pružanja podrške migrantima i azilantima. Odluka je istorijska jer je Ustavni sud po prvi put ukinuo odluku o ekstradiciji zbog opasnosti od mučenja. Očekujemo da Apelacioni sud u ponovljenoj odluci primjeni međunarodne standarde na koje je ukazao Ustavni sud i ne dozvoli ekstradiciju.