4/12/2016 15 NVO NOVOJ VLADI UPUTILO APEL ZA ASISTENTE U NASTAVI

30/11/2016 USTAVNA ŽALBA ZBOG ZABRANE ŠETNJE PONOSA U NIKŠIĆU 2015. GODINE
30/11/2016
5/12/2016 ČETVRT VIJEKA ZLOČINA BEZ KAZNE
05/12/2016

4/12/2016 15 NVO NOVOJ VLADI UPUTILO APEL ZA ASISTENTE U NASTAVI

15 NVO uputilo je u petak 2. decembra, pismo apela za trajno održivo angažovanje asistenata u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama predsjedniku nove Vlade Crne Gore, Dušku Markoviću, ministru prosvjete, Damiru Šehoviću i ministru rada i socijalnog staranja Kemalu Purišiću.

To je treći po redu apel istim povodom, prethodna dva su bila upućena premijeru i ministrima prethodne Vlade i ostala su bez efekta.

Pismo u Word-u preuzmite ovdje. Prethodna pisma su dostupna na: /?p=11765.

Podsjećanje:

Problem održivog angažovanja asistenata u nastavi za djecu s posebnim obrazovnim potrebama nije riješen već više godina. Oni su angažovani po ugovoru na određeno vrijeme, plaćani su malo i neuredno, njihov status je uvijek bio vrlo neizvjestan, pa je to sve neke iskusne asistente na kraju i odvratilo od tog posla. Ove školske godine, koja je počela u posebnim okolnostima pred izbore, problem je kulminirao. Ministarstvo prosvjete je propustilo da za ovu školsku godinu blagovremeno angažuje dovoljno asistenata za djecu uključenu u inkluzivno obrazovanje. Asistenti, kojih nije bilo dovoljno, angažovani su da volontiraju, što je dovelo dotle da su roditelji najčešće plaćali asistente ili i sjedjeli sa djecom u klupama da bi ona nešto mogla da nauče.  Neki asistenti tvrde da su i obmanuti obećanjima da će im volonterski rad naknadno biti plaćen. Poslije izbora, asistenti su angažovani na osnovu konkursa koji su raspisani u različito vrijeme, tako da su neki asistenti volontirali duže, neki kraće, odnosno, neki roditelji su duže, a neki kraće plaćali asistente svojoj djeci. Pored svega toga, angažovani su i neki asistenti bez ikakvog prethodnog iskustva i pedagoškog obrazovanja, koje djeca nisu prihvatala.

NVO su još u septembru tražile:

1) da škole hitno sistematizuju radna mjesta asistenata, da bi se tako obezbijedio njihov trajni i održivi angažman, a tako su i pred izbore mogli da budu plaćeni;
2) da se obezbijedi da se za asistente angažuju osobe koje su stručne za taj posao i imaju najviše iskustva;
3) da se promjeni član zakona u kome piše da se taj odgovoran posao po pravilu obavlja volonterski.

Uprkos najave iz Ministarstva prosvjete pred izbore da će pripremiti predloge za trajno rješenje problema i pozvati predstavnike NVO na razgovor, to se nije desilo.

Tea Gorjanc Prelević, HRA: “Očekujemo da premijer i članovi nove Vlade hitno obrate pažnju na problem s angažovanjem asistenata u nastavi, koji je doveo do kršenja prava djece na besplatno inkluzivno obrazovanje i zabranu diskriminacije. Zbog propusta Ministarstva prosvjete da na početku školske godine adekvatno angažuje asistente u nastavi, djeca, njihovi roditelji i asistenti su dovedeni u ponižavajući položaj, bespotrebno su izloženi stresu i finansijskim troškovima. Nevladine organizacije su u septembru dale predloge za rješavanje problema, koji su nažalost ignorisani, pa je u međuvremenu došlo i do neravnopravnog tretiranja asistenata, odnosno djece i njihovih roditelja. Želimo da pomognemo novoj Vladi da problem hitno i trajno rješi na dobrobit djece i nadamo se da ćemo ubrzo dobiti odgovor na naše pismo.”

Pismo su uputile sledeće nevladine organizacije:

Naše sunce
Akcija za ljudska prava (HRA)
Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)
Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama
Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju u Podgorici
Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju u Nikšiću
Udruženje Roditelji
Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Centar za ženska prava (CŽP)
Centar za žensko i mirovno obrazovanje – ANIMA
Institut alternativa (IA)
Juventas
Sigurna ženska kuća (SŽK)
Odred izviđača “Njegoš”
Pandora

14/10/2016 BEZ POZIVA NA SASTANAK O ASISTENTIMA, NASTAVLJENO KRŠENJE ZAKONA

10/11/2016 BORBA ZA ASISTENTE U NASTAVI: 15 NVO PONOVO PISALO VLADI

29/9/2016 APEL NVO ZA TRAJNO ODRŽIVO ANGAŽOVANJE ASISTENATA U NASTAVI ZA DJECU SA POSEBNIM OBRAZOVNIM POTREBAMA

1/9/2016 MINISTARSTVU PROSVJETE: HITNO I TRAJNO OBEZBIJEDITE ASISTENTE U NASTAVI DJECI SA POSEBNIM POTREBAMA