17/10/2016 CRNA GORA I MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

17/10/2016 POVODOM JUČERAŠNJEG ISKLJUČIVANJA APLIKACIJA ”VIBER” I ”WHATSAPP” U CRNOJ GORI
17/10/2016
18/10/2016 POVODOM PRIJETNJI NOVINARU SINIŠI LUKOVIĆU I ODLUCI OSNOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA U KOTORU DA PRIJETNJE KVALIFIKUJE KAO PREKRŠAJ
18/10/2016

17/10/2016 CRNA GORA I MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

dan-borbe-protiv-siromastvaCrna Gora je država u čijem Ustavu piše da je država socijalne pravde (čl. 2), odnosno da je odgovorna za uspostavljanje socijalne pravde (Preambula). Takođe piše da država obezbjeđuje materijalnu sigurnost licu koje je nesposobno za rad i nema sredstava za život (čl. 57, st. 2). Međutim, realnost je daleko od Ustava.

U praksi, mnogo veći broj građana Crne Gore jedva sastavlja kraj s krajem od 53.772 onih (8,6%) koji zvanično spadaju ispod linije siromaštva, prema procjenama koje je MONSTAT poslednji put radio 2013. godine, na osnovu procjene potrošnje odrasle osobe do 186,45 eura mjesečno.

Iznosi socijalnih davanja i dalje su višestruko manji od iznosa koji je neophodan za preživljavanje od gladi, a iznos prosječne plate ni blizu ne može da obezbijedi troškove života četvoročlane porodice. U Crnoj Gori prosječna plata, bez poreza i doprinosa iznosi 502 eura, vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu se površno i krajnje restriktivno procjenjuje na 807 eura (decembar 2015. godine), dok je socijalna pomoć – materijalno obezbjeđenje za četvoročlanu porodicu samo 108 eura, pa ni blizu ne obezbjeđuje preživljavanje, a kamoli materijalnu sigurnost kako Ustav nalaže.

Crna Gora do danas nije uradila ništa da ispuni preporuke koje joj je uputio UN Komitet za ekonomska, socijalna i kulturna prava u decembru 2014. godine da poveća iznose socijalnih davanja i obezbijedi odgovarajući životni standard za socijalno ugrožene, posebno za nezaposlene, starije i osobe sa invaliditetom, da se osnuju skloništa za beskućnike i odgovarajuće riješi problem ljudi koji žive u psihijatrijskoj bolnici u Kotoru jer nemaju gdje drugo.

Nenamjensko trošenje para iz budžeta nastavljeno je i ove godine. Stopama Ministarstva rada i socijalnog staranja koje je u periodu od nešto više od godinu dana (zaključno sa 22.10.2015) od svojih sredstava preusmjerilo skoro milion eura Turističkoj organizaciji i za potrebe rješavanja stambenih pitanja svojih zaposlenih, krenulo je Ministarstvo prosvjete koje je u aprilu ove godine sportskom klubu Budućnost poklonilo 800.000 eura. Od 36 miliona eura koliko je trebalo da bude na raspolaganju za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i smanjenje siromaštva te populacije, u te svrhe je potrošeno manje od 2 miliona.

HRA podržava predlog Banke hrane da Vlada usvoji Strategiju za suzbijanje siromaštva i apeluje na hitnu primjenu preporuka Komiteta za ekonomsko-socijalna prava.