8/7/2016 HRA POVODOM OTVARANJA NOVE ISTRAGE O PREBIJANJU ALEKSANDRA PEJANOVIĆA 2008. GODINE

1/7/2016 ADVOKAT DALIBOR TOMOVIĆ PREDSTAVNIK NVO U KOMISIJI ZA PRAĆENJE POSTUPANJA NADLEŽNIH ORGANA U ISTRAGAMA SLUČAJEVA PRIJETNJI I NASILJA NAD NOVINARIMA, UBISTAVA NOVINARA I NAPADA NA IMOVINU MEDIJA
01/07/2016
20/7/2016 HRA O PRESUDI VRHOVNOG SUDA U SLUČAJU POPOVIĆ PROTIV ĆALOVIĆ – SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE
20/07/2016

8/7/2016 HRA POVODOM OTVARANJA NOVE ISTRAGE O PREBIJANJU ALEKSANDRA PEJANOVIĆA 2008. GODINE

HRA pozdravlja otvaranje (treće) istrage povodom policijske torture nad pok. Aleksandrom Pejanovićem. Njega su, po svemu sudeći, pripadnici specijalne interventne jednice policije u dva navrata brutalno pretukli dok se nalazio u državnom pritvoru u stanici policije u Podgorici, tzv. Betonjerci, od 31. oktobra do 2. novembra 2008. godine. Sudski vještaci su kod Pejanovića utvrdili 19 teških i lakih tjelesnih povreda po cijelom tijelu. Pejanović je ubijen u maju 2011. godine, zbog čega je pravosnažno osuđen policajac Zoran Bulatović.

Brutalno prebijanje Pejanovića u policijskom pritvoru je velika sramota crnogorske policije, koja do danas nije odgovarajuće ni istražena ni kažnjena. Minimalno su kažnjeni trojica policajaca Ivica Paunović, Milan Kljajević i Milanko Leković koji su, pomagajući zlostavljačima, otvorili vrata Betonjerke i omogućili kolegama specijalcima da brutalno prebiju Pejanovića. Treba primjetiti i da su sva trojica službenika policije, kao i  dvojica koja su u međuvremenu oslobođena do kraja suđenja tvrdili da se u spornom periodu nije desilo ništa sumnjivo i da Pejanović nije ni povrijeđen.

Za razliku od njih, časno postupanje policajca Gorana Stankovića, koji je svjedočio da se prebijanje dogodilo i da je naređenje stiglo ”s vrha” i koji je, kako je kazao, službu napustio zbog pritiska i prijetnji po svoju bezbjednost, zbog čega mu je Luksemburg dao azil, nije dovoljno da se spere ljaga koju su ugledu crnogorske policije nanijeli njeni pripadnici koji su naredili i sproveli brutalno prebijanje Pejanovića. Nekažnjivost ovog slučaja ohrabrilo je slično postupanje policije i posle toga.

HRA se nada da će nova istraga biti prekretnica u procesuiranju, a kasnije i odgovarajućem kažnjavanju svih Pejanovićevih batinaša, njihovih pomagača i nalogodavaca, čime bi pravda makar i poslije više godina bila zadovoljena u skladu s obavezama Crne Gore da poštuje ljudsko pravo na apsolutnu zabranu mučenja.