4/12/2015 – UDRUŽENJE STARIH ZANATA I VJEŠTINA „NIT“ : Uspješno realizovan projekat „Radionice starih zanata u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž“

3/12/2015 – ODRŽAN OKRUGLI STO O PRIMJENI POLICIJSKIH OVLAŠĆENJA TOKOM PROTESTA U OKTOBRU
03/12/2015
6/12/2015 – 24 GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK BEZ ODGOVORNOSTI ZA ZLOČINE
06/12/2015

4/12/2015 – UDRUŽENJE STARIH ZANATA I VJEŠTINA „NIT“ : Uspješno realizovan projekat „Radionice starih zanata u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž“

nitUdruženje starih zanata i vještina „Nit“ iz Podgorice, uspješno je realizovalo projekat „Radionice starih zanata u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž“, a u okviru većeg projekta “Usmjeravanje zatvora ka zajednici – sprječavanje zlostavljanja u zatvorima kroz reformu sistema rehabilitacije i resocijalizacije” koji realizuju NVO Juventas i NVO Akcija za ljudska prava –HRA, a finansiran je od strane Evropske unije i Ambasade Velike Britanije. Projekat je realizovan u partnerstvu sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, u periodu od avgusta do kraja novembra 2015. godine.

Cilj našeg projekta bio je da kroz obuku za stare zanate poboljšamo kvalitet života zatvorenica i zatvorenika, smanjimo njihovu socijalnu isključenost i poboljšamo šanse za samozapošljavanje nakon izlaska iz zatvora. Po našim saznanjima, ovo je prvi put da je projekat ove vrste realizovan u Zatvoru.

U okviru projekta realizovane su: Radionica pletenja , ručnog veza i heklanja i Radionica za izradu igračaka (u Odjeljenju za žene) gdje su učešće uzele 23 zatvorenice i Radionica oslikavanja drveta i Radionica dekupaža (Odjeljenje za maloljetnike), gdje je učešće uzelo po 7 zatvorenika na obje radionice. Na kraju je, u oba odjeljenja, održana Radionica pakovanja proizvoda, gdje je učešće uzelo 15 korisnica i korisnika. Na ovoj radionici polaznici su mogli da nauče vještine pakovanja svojih, novonastalih predmeta ručne izrade.

Učesnice i učesnici su pokazali visok stepen posvećenosti učenju ovih vještina i kreativnost u radu, kao i interesovanje za naprednije kurseve usavršavanja postignutih znanja i vještina i sticanja novih. Na svim radionicama izrađeno je oko 270 predmeta tehnikama ručnog rada, koje će ostati u vlasništvu zatvorenica i zatvorenika koji su ih izradili.

Korisnici su pokazali oduševljenje projektom i u anonimnoj anketi su iskazali potrebu i želju da se ovaj projekat nastavi u narednom periodu. Skoro da bismo njihovu želju iskazali kao „nasušnu potrebu“. Svim polaznicama i polaznicima uručena je diploma o pohađanju radionica.

Ovih dana iz štampe će izaći i publikacija o ovom projektu.

Mišljenja smo da društvo u cjelini, tj. svi mi zajedno, moramo pomoći zatvorenicama i zatvorenicima na putu njihove resocijalizacije, kako bi nastavili put kao odgovorni, samostalni građani Crne Gore. U slučaju otvaranja planirane suvenirnice pri ZIKS-u, zatvorenice i zatvorenici bi mogli izrađivati, uz asistenciju, vrijedne predmete ručne radinosti.

Zahvalnost za ovaj projekat, svakako, treba uputiti donatorima, NVO Juventas, NVO Akcija za ljudska prava, Evropskoj uniji i Ambasadi Velike Britanije, koji su prepoznali značaj našeg projekta za korisnike i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija Spuž, koji je pokazao otvorenost i kooperativnost na realizaciji ovog projekta. Najveće pohvale, zaslužuju korisnici ovog projekta – zatvorenice i zatvorenici ZIKS-a koji su hrabro i kreativno iskoračili naprijed.

Udruženju starih zanata i vještina „Nit“ ostaje veliko zadovoljstvo što smo realizovali ovaj projekat, i nada da će se nastaviti.

 Udruženje starih zanata i vještina „NiT“