13/11/2015 – PODRŠKA RODITELJIMA KOJI ŠTRAJKUJU GLAĐU ZA VLADAVINU PRAVA

11/11/2015 – HRA, MANS, CŽP I ANIMA POVODOM VRIJEĐANJA DALIBORKE ULJAREVIĆ
11/11/2015
16/11/2015 – POVODOM VRIJEĐANJA I OMETANJA RADA NOVINARKE RTCG-a IVANE ŠEBEK
16/11/2015

13/11/2015 – PODRŠKA RODITELJIMA KOJI ŠTRAJKUJU GLAĐU ZA VLADAVINU PRAVA

roditelji_beba_juce_ispred_opstineAkcija za ljudska prava podržava pravednu borbu očeva inficiranih beba u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, koji od utorka (10. novembra) štrajkuju glađu zbog propusta da se primijeni zakon i suspenduju ljekari kojima se sudi zbog infekcije u Bolnici. Ispred Opštine Bijelo Polje štrajkuju Slaviša Knežević, otac bebe koja je preminula uslijed infekcije, Predrag Karišik, Eldin Salemović i Ivica Ignjatović.

Izuzetno je uznemiravajuća činjenica da su u Crnoj Gori neophodne ovakve radikalne akcije da bi se obezbijedila primjena zakona, tj. vladavina prava.

Važeći Zakon o radu u članu 130, stav 1 tačka 3 nedvosmisleno nalaže privremeno udaljenje sa rada zaposlenog ako je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela učinjenog u radu ili u vezi sa radom. Ljekari bjelopoljske bolnice su optuženi u maju 2015. za krivično djelo učinjeno u radu Teška djela protiv zdravlja ljudi (član 302 KZ-a) u vezi krivičnog djela – Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti (član 287), a nema nikakve dileme da su morali biti suspendovani i prije, u novembru 2014, čim je protiv njih bio pokrenut krivični postupak naredbom o sprovođenju istrage.

Zapanjuje izjava ministra zdravlja dr Budimira Šegrta da ”iz nadležnih državnih organa nije eksplicitno rečeno da li ti doktori mogu da rade ili trebaju da budu suspendovani, jer su sva tumačenja bila takva da niko iz toga nije mogao pročitati” (kako je objavljeno na internet stranici Ministarstva zdravlja). Odredba važećeg Zakona je sasvim jasna, nedvosmislena, i poslodavac, pretpostavljamo direktor Bolnice, morao ju je u ovom slučaju primijeniti čim je bio obaviješten o pokretanju krivičnog postupka.

Danas smo uputili pismo predsjedniku Vlade i ministru zdravlja i ministarki rada i socijalnog staranja izražavajući protest i zahtijevajući urgentnu primjenu zakona i izvinjenje očevima. U tom smislu se pridružujemo apelu NVO Krug života i Roditelji da se hitno suspenduju sve osobe protiv kojih je pokrenut krivični postupak. Zahtijevamo i da se sankcionišu nadležni za to što ih do danas nisu suspendovali.

Smatramo i da bi bilo primjereno da nadležni ministar uputi izvinjenje očevima i ostalim građanima i građankama zbog očiglednog propusta u primjeni zakona, koji je doveo do toga da građani štrajkuju na ulici od utorka (10. novembra).

Pismo pismo predsjedniku Vlade i ministru zdravlja i ministarki rada i socijalnog staranja je dostupno ovdje.

Tim Akcije za ljudska prava