8/9/2015 – OSUDA SPRJEČAVANJA JAVNE RASPRAVE U BIJELOM POLJU

3/9/2015 – POVODOM PREDLOGA ZAKONA O JAVNIM OKUPLJANJIMA
03/09/2015
9/9/2015 – POVODOM REAKCIJA NA KOLUMNU ”PRAVILA BORDELA”
09/09/2015

8/9/2015 – OSUDA SPRJEČAVANJA JAVNE RASPRAVE U BIJELOM POLJU

NVO Akcija za ljudska prava osuđuje sprječavanje održavanja javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti u Bijelom Polju od strane pripadnika Srpske pravoslavne crkve, koji su verbalnim napadima na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve i predstavnike te crkve i ministra ljudskih i manjinskih prava onemogućili svaki razgovor.

Iako je, kako su mediji prenijeli, policija juče u Bijelom Polju obezbijedila da ne dođe do fizičkog napada na mitropolita i predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve od strane pristalica Srpske pravoslavne crkve, zabrinjava činjenica da policija nije uspjela da obezbijedi da se skup održi, tj. da juče u Bijelom Polju nije uspjela da obezbijedi uživanje osnovnih ljudskih prava na javno okupljanje i slobodu govora.

Imajući u vidu da je Sprječavanje javnog skupa krivično djelo (čl. 181 KZ), kao i Povreda slobode govora i javnog istupanja (čl. 178 KZ) i Ugrožavanje sigurnosti (čl. 168 KZ), očekujemo izvještaj policije i nadležnog državnog tužilaštva o tome ko će biti procesuiran i kako će se i kada obezbijediti da se odložena javna rasprava u Bijelom Polju održi na civilizovan način.

Tim Akcije za ljudska prava