16/6/2015 – POVODOM NAPADA NA NOVINARKU ALMU LJUCA IZ BARA

11/6/2015 – KOMISIJI HITNO OMOGUĆITI UVID U SVE PODATKE UPRAVE POLICIJE
11/06/2015
39. U jedom dnevnom listu je objavljeno da je njihov foto-reporter tužio ovdašnju (konkurentsku) televiziju jer tvrdi da su mu povrijeđena autorska prava tako što je televizija, bez njegove saglasnosti, više puta prikazivala njegovu fotografiju (na kojoj je prikazan sportista sa porodicom). Koliko je ova tema od javnog interesa da bi o njoj čitali građani, pa sve i da je u pitanju jedan od rijetkih postupaka zaštite autorskih prava pred sudom?
17/06/2015

16/6/2015 – POVODOM NAPADA NA NOVINARKU ALMU LJUCA IZ BARA

Akcija za ljudska prava (HRA) osuđuje demoliranje vozila dopisnice Dnevnih novina iz Bara, Alme Ljuce, prošle nedjelje. Ovo je već drugi napad na imovinu dopisnica Dnevnih novina u roku od mjesec dana, odnosno treći ukupno na imovinu novinara (vozilo dopisnika Dana iz Bijelog Polja oštećeno je takođe u maju). Od početka godine, prema saopštenju Uprave policije, prijavljena su još tri slučaja napada na novinare (ugrožavanje sigurnosti, iznošenje ličnih i porodičnih prilika), čime se, nažalost, nastavlja trend iz 2014, tokom koje je policiji prijavljeno čak 10 ovakvih slučajeva.

Napad posebno zabrinjava, imajući u vidu da je novinarka Ljuca nedavno izvještavala o zloupotrebama Fonda za stambeno-solidarnu izgradnju i odlasku crnogorskih građana na ratište u Siriji, što su svakako teme od javnog interesa, kakve su i ranije izazivale tenzije.

Imajući u vidu i da je najveći broj novinara (83%), naveo da bi za unapređenje slobode medija u Crnoj Gori bilo važno promjeniti zakon kako bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice pri vršenju službene dužnosti (prema istraživanju CEDEM-a 2011), apelujemo na one koji to mogu, Vladu i poslanike, da Skupštini Crne Gore predlože izmjenu Krivičnog zakonika kako bi se propisala nova krivična djela Napad na novinare u kontekstu vršenja profesionalnih zadataka, odnosno Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka.

Dopuna KZ-a u ovom smislu bi iskazala društvenu svijest o tome da su napadi na novinare posebno društveno opasna i neprihvatljiva pojava, a dodatno bi se obavezalo i državno tužilaštvo i policija, da napade na novinare istražuju i gone po službenoj dužnosti.

Akcija za ljudska prava je ranije pripremila predlog izmjena Krivičnog zakonika koji je predstavila predstavnicima političkih partija zajedno sa Sindikatom medija Crne Gore.

Tim Akcije za ljudska prava