4/6/2015 – HRA PROTIV GOVORA KOJI PODSTIČE NASILJE PREMA MEDIJIMA

4/6/2015 – KOMENTAR O PREDLOGU IZMJENA ZAKONIKA O KRIVIČNOM POSTUPKU – IZ UGLA ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA
04/06/2015
7/6/2015 – HRA I JUVENTAS PODNIJELI PREDLOGE AMANDMANA NA PREDLOG ZAKONA O IZVRŠENJU KAZNI ZATVORA, NOVČANE KAZNE I MJERA BEZBJEDNOSTI
07/06/2015

4/6/2015 – HRA PROTIV GOVORA KOJI PODSTIČE NASILJE PREMA MEDIJIMA

Akcija za ljudska prava (HRA) je sa zabrinutošću primila izjavu g-dina Kemala Canovića (delegata SDP-a na juče održanom kongresu) da list Dan smatra crnogorskim Šarli Ebdoom koji širi islamofobiju. Poređenje bilo kog medija sa Šarli Ebdoom čija je redakcija bila poprište stravičnog terorističkog napada, a pogotovo Dana, čiji je glavni urednik stradao kao žrtva do danas nerazjašnjenog ubistva je u najmanju ruku neukusno, a izaziva zabrinutost i reakciju jer se može tumačiti i kao prijetnja.

Podsjećamo, pariški nedjeljnik Šarli Ebdo je dospio u žižu svjetske javnosti zbog masakra u kojem je, u znak osvete zbog karikatura proroka Muhameda koje je časopis objavljivao, ubijeno 12 osoba – članova redakcije lista i policajac ispred zgrade u kojoj se redakcija nalazi. Ovaj stravičan zločin ničim nije moguće opravdati.

Prema dostupnim informacijama, dnevni list Dan je objavio da su oba sina gospodina Canovića na ratištu u Siriji, a ispostavilo se da u slučaju jednog sina to nije tačno, pa je Canović iziritiran toliko da je Dan doveo u vezu sa Šarli Ebdoom u kontekstu koji se može shvatiti i kao pravdanje nasilja prema novinarima. Međutim, učešće crnogorskih državljana na stranim ratištima je svakako tema od javnog interesa o kojoj mediji imaju pravo da izvještavaju, pogotovo jer je učestvovanje u stranim oružanim formacijama propisano i kao krivično djelo u martu ove godine.

Ako medij i pogriješi, postoje primjereni načini da se javnost o tome obavijesti ili da se i tuži za nanijetu štetu, bez zapaljivih izjava koje se mogu tumačiti kao pravdanje, zagovaranje ili podsticanje na nasilje prema novinarima.

Tim Akcije za ljudska prava