3/2/2014 Povodom ponavljanja grafita – govora mržnje na fasadi Osnovne škole ”Drago Milović” u Tivtu

3/2/2014 Rasprava o inicijativi da se novinarima obezbijedi pojačana krivičnopravna zaštita
03/02/2014
4/2/2014 Izvještaj o primjeni Akcionog plana za poglavlje 23 nerazumljiv i neprovjerljiv
04/02/2014

3/2/2014 Povodom ponavljanja grafita – govora mržnje na fasadi Osnovne škole ”Drago Milović” u Tivtu

cg

Foto: Siniša Lauković, Vijesti

Akcija za ljudska prava osuđuje nacionalističke, nacističke i vulgarne poruke na fasadi osnovne škole u Tivtu ”Drago Milović”, kao i područnog odjeljenja iste škole i vrtića u Donjoj Lastvi. Zabrinjava činjenica da se grafiti iste vrste na istoj školi ponavljaju.

Podsjećamo da su u martu 2012. godine na zidu iste osnovne škole „Drago Milović“ u Tivtu, ispisani grafiti s govorom mržnje („Oj ustaše, neka, neka, duboka vas jama čeka”). Kako je Akciji za ljudska prava tada saopšteno, Službenici OB Tivat su identifikovali dva maloljetna lica, a tužilaštvo se povodom događaja izjasnio da nije u pitanju krivično djelo već prekršaj. Područni organ za prekršaje u Kotoru se tada izjasnio da nema dovoljno dokaza da su identifikovani maloljetnici ispisali grafit u pitanju, iako su priznali da su ispisivali neke druge grafite, ali da su opomenuti.

Imajući u vidu i druge učestale pojave ispoljavanja rasistički motivisanog nasilja u vidu ispisivanja grafita, kamenovanja autobusa s navijačima iz inostranstva i slično, apelujemo na državne organe da istraju u pronalaženju i kažnjavanju počinilaca ovog incidenta. Ako se utvrdi da se radi o maloljetnicima, posebno apelujemo da im se izreknu odgovarajuće mjere koje će omogućiti da oni zaista sagledaju svoja destruktivna uvjerenja i njihove posljedice.

 

Tim Akcije za ljudska prava