25/12/2013 Strip o ljudskim pravima u školama od narednog polugođa

25/12/2013 HRA uputila pismo predsjedniku države Filipu Vujanoviću sa apelom da ne proglasi tri člana Tužilačkog savjeta koje je Konferencija tužilaca izabrala za kandidate
25/12/2013
27/12/2013 Kampanja napada na ”Vijesti”: Eksplozija bombe 26.12.2013.
27/12/2013

25/12/2013 Strip o ljudskim pravima u školama od narednog polugođa

strip naslovna

Naslovnica stripa o ljudskim pravima za djecu
”Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”
 

Na jučerašnjoj sjednici Nacionalni savjet za obrazovanje jednoglasno je odlučio da strip o ljudskim pravima za djecu ”Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima” postane pomoćno nastavno sredstvo u osnovnim školama u Crnoj Gori za učenike šestog i sedmog razreda. Strip je izrađen i biće odštampan u okviru projekta ”Djeco pišite Ombudsmanu” koji zajednički sprovode Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i NVO Akcija za ljudska prava (HRA), zahvaljujući podršci UNICEF-a i Švajcarske i Britanske ambasade.

Ova blagovremena odluka Nacionalnog savjeta omogućiće da se učenici upoznaju sa ovim stripom već u drugom polugođu ove školske godine.

Teme stripa su odabrane na osnovu pisama koja su djeca upućivala Ombudsmanu. Autori scenarija i grafičkog dizajna stripa izabrala je komisija koju su činili predstavnici Ministarstva prosvjete (Tamara Milić), Zavoda za školstvo (Radoslav Milošević ATOS), Zavoda za udžbenike (Nađa Durković), UNICEF-a (Nela Krnić-Brković), Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Nevenka Stanković i Duška Šljivančanin) i Akcije za ljudska prava (Tea Gorjanc-Prelević i Anđelija Lučić). Autori stripa su – scenaristi: Svetozar Obradović iz Novog Sada, Ante Krstulović iz Splita i djeca literarne sekcije OŠ “Radomir Rakočević” iz Mojkovca: Valentina Stanić, Todor Raičević, Ivana Medojević, Anđela Stanić, Božidar Medojević, Anđela Medojević, Duško Zejak, Milan Filipović, s nastavnicom Mariolom Stanić; strip je nacrtao Ilija Nikčević iz Nikšića – akademski slikar – grafičar.

Izuzetno smo zadovoljne odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje da dozvoli upotrebu ovog stripa u nastavi o ljudskim pravima u crnogorskim školama i čestitamo svima koji su doprinjeli ovom uspjehu. Vjerujemo da će ovaj strip doprinjeti dječjem razumijevanju ljudskih prava i njihovoj trajnoj motivaciji da ljudska prava budu ostvarena kako njima samima, tako i drugima u njihovom okruženju.

 

Nevenka Stanković,
zamjenica Zaštitnika za ljudska prava i slobode Crne Gore       

Tea Gorjanc Prelević,
izvršna direktorka NVO Akcija za ljudska prava