10/12/2013 Međunarodni dan ljudskih prava obilježen u Podgorici performansom „Powerwalk“

6/12/2013 Predstavljanje drugog izvještaja “Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori”
05/12/2013
10/12/2013 HRA predložila advokata Veselina Radulovića za člana Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima
10/12/2013

10/12/2013 Međunarodni dan ljudskih prava obilježen u Podgorici performansom „Powerwalk“

Dan ljudskih prava (8)

Dan ljudskih prava (1) Dan ljudskih prava (4) Dan ljudskih prava (10)

Photos by United Nations in Montenegro

Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je u Podgorici performansom „Powerwalk“, koji je organizovao tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori. Performans simbolizuje nejednakost različitih grupa u crnogorskom društvu. Svi učesnici, među kojima su bili predstavnici državnih institucija, diplomatski predstavnici, Ombudsman, aktivisti nevladinog sektora, umjetnici i predstavnici medija, započeli su hod na istoj liniji, što simbolizuje jednakost definisanu Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Na izjave moderatora “Ja mogu da izrazim svoje mišljenje i utičem na odluke u svojoj porodici”, “Ja mogu da priuštim da platim privatnu zdravstvenu zaštitu” i slične, učesnici su pravili korak unaprijed, u skladu sa ulogama koje su dobili.

Izvršna direktorka Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, u ulozi nezaposlene, samohrane majke dva maloljetna djeteta, napravila je samo tri koraka od mogućih 21, za razliku od predsjednika Vlade ili ministra finansija koji su napravili sve korake. Ona je tim povodom izjavila da je žena koju je predstavljala „vjerovatno korisnica socijalne pomoći koja je u našoj državi takva da ne omogućava preživljavanje. To mora da se mijenja, moramo da budemo više solidarni, više svjesni pomoći koju smo dužni da obezbijedimo za one u našoj zajednici, na osnovu te Povelje o ljudskim pravima koju danas slavimo“, poručila je ona. Gorjanc Prelević je poručila građanima i da ne odustaju od svojih prava, da se bore za njih, jer tako pored pomoći samima sebi možda pomognu i drugima, a možda i svojoj djeci da ih ne zadesi isto, za 10, 20 ili više godina.

Dawn Aiddie-Bird, iz Delegacije EU u Crnoj Gori, koja je u ulozi ministra finansija napravila sve korake, je izjavila: „Mislim da bih trebala da iskoristim moj status i moju poziciju kao ministar finansija da učinim više za one ljude koji su bili iza mene“.