08/10/2013 Povodom predloga amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije

04/10/2013 Saopštenje povodom usvojenih predloga amandmana na 4 zakona
04/10/2013
10/10/2013 Predlog 18 nevladinih organizacija za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika u cilju većeg učešća žena u političkom životu Crne Gore
10/10/2013

08/10/2013 Povodom predloga amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije

Imajući u vidu sjutrašnju sjednicu Odbora za rodnu ravnopravnost na kojoj će poslanici razmatrati Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, Akcija za ljudska prava ocjenjuje da predložene izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije znatno unapređuju postojeći zakon posebno u smislu mehanizma sudske zaštite od diskriminacije. 

Ipak, danas smo predložili poslanicima, odnosno poslaničkim klubovima, kao i predlagaču zakona tri amandmana na Predlog tog zakona, koji se tiču:

1) dopune predloga zakona dodavanjem odredbe o Govoru mržnje, kao posebnom obliku diskriminacije;

2) dopune predloga zakona dodavanjem odredbe o Diskriminaciji djece, kao posebnom obliku diskriminacije;

3) dopune čl. 19 Predloga, odnosno čl. 34 Zakona kojima su predviđene novčane kazne za prekršaje posebno u odnosu na kršenje posebno propisanih oblika diskriminacije – “Uznemiravanje i seksualno uznemiravanje”, “Segregacija” i “Diskriminacija po osnovu rodnog identiteta i seksualne orjentacije”. Posebno smo tražili propisivanje odredbe kojom bi se predvidjela kazna za onoga ko drugog sprečava da izrazi svoj rodni identitet ili seksualnu orjentaciju ili ko drugog primorava da se javno izrazi o rodnom identitetu ili seksualnoj orijentaciji protivno članu 19 Zakona o zabrani diskriminacije.

Predložili smo da se izričito propiše da će se propisani Teži oblici diskriminacije teže i kazniti.

 

Predlog amandmana možete pročitati ovdje.