05/ 03/ 2013 HRA predložila dopunu plana aktivnosti skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode

05/ 03/ 2013 Završna ocjena o primjenjenosti preporuka datih u izvještaju: Poštovanje ljudskih prava štićenika Javne ustanove Centar za djecu i mlade “Ljubović”
05/03/2013
Brošura / ZIKS – KRATKI VODIČ KROZ PRAVA I OBAVEZE ZATVORENIKA I ZATVORENICA
05/03/2013

05/ 03/ 2013 HRA predložila dopunu plana aktivnosti skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) predložila je da skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode svoj plan aktivnosti za 2013. godinu dopuni tako što će jednu sjednicu što prije posvetiti ocjeni uloge državnog tužilaštva u zaštiti ljudskih prava. U pismu predsjedniku Odbora, dr Halilu Dukoviću, podsjetili smo da je Evropska komisija u izvještaju o napretku Crne Gore za 2012. godinu iznijela ocjenu da je ”uloga državnog tužilaštva u zaštiti ljudskih prava ograničena”, što bi moralo da zabrine sve poslanike, s obzirom na to da je zaštita ljudskih prava i sloboda jedan od osnovnih zadataka državnih tužilaca.

HRA smatra da ova zabrinjavajuća ocjena stoji i u odnosu na period koji je nastupio posle oktobra 2012. kada je objavljena ovakva ocjena Evropske komisije, posebno povodom afere ”Snimak”, ali i drugih još uvijek nedjelotvorno istraženih slučajeva kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori – posebno nasilja u odnosu na novinare i slučajeva zlostavljanja i mučenja od strane državnih službenika.

Pismo za Odbor možete preuzeti ovdje.