24/ 01/ 2013 Povodom optuženja službenika UP za prijetnje upućene novinarki Oliveri Lakić

22/ 01/ 2013 Saopštenje povodom donacije Crvenog krsta Crne Gore Prihvatilištu za beskućnike
22/01/2013
29/ 01/ 2013 Banka hrane donirala prihvatilište za beskućnike u Podgorici
29/01/2013

24/ 01/ 2013 Povodom optuženja službenika UP za prijetnje upućene novinarki Oliveri Lakić

Akcija za ljudska prava smatra ohrabrujućim potez državnog tužilaštva koje je, uprkos pritiscima, optužilo službenika Uprave policije (UP) Milenka Miću Rabrenovića za prijetnje upućene novinarki Oliveri Lakić.

Ne prejudicirajući odluku o krivici optuženog, smatramo da optuženje pripadnika UP, uprkos pritiscima na tužilaštvo, doprinosi jačanju povjerenja u sposobnost državnog tužioca da zakonito i autonomno djeluje u pravcu zaštite ljudskih prava građana protiv zloupotrebe državne vlasti.

Ovakav postupak tužilaštva je napredak u odnosu na slučaj u kome je takođe službenik policije, i takođe nekadašnji tjelohranitelj direktora Uprave policije Veselina Veljovića, Mirko Banović, u javnosti bio označen kao osoba koja je prijetila našem kolegi Aleksandru Saši Zekoviću, istraživaču kršenja ljudskih prava i članu Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Uprkos snimku glasa osobe koja je uputila prijetnje, tužilaštvo je stiglo samo da konstatuje da je taj snimak ”nestao” iz predmeta i da je krivično gonjenje u tom slučaju zastarjelo, uprkos redovnim podsjećanjima nevladinih organizacija na neophodnost njegovog procesuiranja. U tom slučaju, nažalost, nikada nije utvrđena bilo čija odgovornost za kontinuirane prijetnje smrću upućene Zekoviću, ali ni službenika policije i državnog tužilaštva za zastarjevanje krivičnog gonjenja.

Očekujemo da se u slučaju oštećene novinarke Olivere Lakić što prije procesuira i nalogodavac takvih prijetnji, kao i da javnost uskoro bude obaviještena o napretku u istragama svih drugih napada na novinare, u skladu sa zaključkom sastanka da će prioritet rada policije i tužilaštva biti rasvjetljavanje i procesuiranje svih slučajeva napada na novinare i medije, koji su 12. marta 2012, na inicijativu tadašnjeg premijera Igora Lukšića, održali direktor UP Božidar Vuksanović, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović.