25/ 12/ 2012 Humanitarna akcija – apel za pomoć ugroženoj porodici Ajkunić

21/ 12/ 2012 Saopštenje povodom 5 godina Ustava Crne Gore
21/12/2012
26/ 12/ 2012 Povodom nalaza Savjeta o postupanju policije povodom košarkaške utakmice Budućnost-Partizan
26/12/2012

25/ 12/ 2012 Humanitarna akcija – apel za pomoć ugroženoj porodici Ajkunić

Behim Ajkunić, s utvrđenom dijagnozom epilepsije, samohrani je roditelj dvoje maloljetne djece, Smaila (14) i Samira (12). Smail je teško povrijeđen, nepokretan, takođe obolio od epilepsije, i, prema ljekarskim nalazima, potpuno zavisi od očeve pomoći. Zbog teške porodične i finansijske situacije ni mlađe dijete Samir ne ide u školu.

Ajkunići stanuju u ostatku neuslovne barake, koju je Behim sagradio od građevinskog otpada i čiji je veći dio srušen u nevremenu u februaru 2012. Pogoršanjem vremenskih prilika, život u ionako neuslovnoj baraci postao je nemoguć. Baraku je nemoguće zagrijati, prokišnjava, a postoji i rizik od urušavanja.

Imajući u vidu da su se Ajkunići, pored svih problema koje imaju, u zimsko doba praktično našli na ulici, obratili smo se 10. decembra 2012. svim relevantnim državnim organima, apelujući da se za njih hitno pronađe minimalno prihvatljivo rješenje.

Između ostalih, pisali smo Centru za socijalni rad za opštine Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Kolašin, Glavnom gradu – Podgorica, i Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Međutim, uprkos dopisima i interesovanju medija za ovaj slučaj (počev od dnevnog lista Dan, koji je 8. decembra aktuelizovao problem Ajkunića) državni organi do danas nisu pronašli rješenje za ovu porodicu. Nije prihvaćen ni naš predlog da država ili Glavni grad privremeno plaćaju privatni smještaj, dok se ne pronađe dugoročnije rješenje.

Ovo sve uprkos tome što niko od državnih organa ne osporava tešku situaciju u kojoj se Ajkunići nalaze, o čemu svjedoči zvanična socijalna anamneza stručnog tima Centra za socijalni rad, koji je po našem apelu izašao na teren i izradio izvještaj u prilogu.

Ne možemo da se pomirimo sa tim da Ajkunićima ne može da se obezbijedi da žive u uslovima dostojnim čovjeka. Od saznanja za tragičnu situaciju ove porodice zaposleni u Akciji Ajkunićima plaćaju privatni smještaj, ali nažalost, nemamo sredstava da to sami i dalje činimo. Mjesečno je neophodno 300 eura za njihov smještaj. Povoljniju ponudu nismo pronašli, pogotovo jer su stanodavci po pravilu odbijali da izdaju stan pripadnicima RAE populacije. Ajkunići su porijeklom Egipćani i državljani Crne Gore.

Objavljujemo javni apel za pomoć da bismo Behimu, Smailu i Samiru obezbijedili boravak na suvom i toplom u narednim mjesecima, u očekivanju dugoročnijeg rješenja. Sve zainteresovane da nam pomognu molimo da donaciju uplate na:

Broj žiro računa kod NLB Montenegro banke: 530-20579-65, korisnik: Akcija za ljudska prava, svrha: pomoć Ajkunićima.

Ovdje je Bekim Ajkunić živio sa djecom

 

U maju 2013. godine, HRA je, uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i drugih donacija, obezbjedila prvo privremeni smještaj ovoj porodici u zimskom periodu, a zatim i kupovinu kamp prikolice, koju je opremila neophodnim pokućstvom.

290313-1049