13/10/2012 Građani moraju biti zaštićeni od nasilnika

11/ 10/ 2012 Reagovanje povodom kamenovanja autobusa
11/10/2012
Obuka novinara iz domena ljudskih prava i sloboda i profesionalne etike
16/10/2012

13/10/2012 Građani moraju biti zaštićeni od nasilnika

Povodom ponovljenog napada na Todora Vujoševića, glumca u spotu za zaštitu prava LGBT osoba ”Mi smo dio ekipe!”, nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i LGBT Forum Progres upozoravaju crnogorsku javnost na postojanje očigledno organizovane grupe nasilnika spremnih da se fizički obračunaju sa građanima pod okriljem mraka. Jedina “krivica” Todora Vujoševića u ovom incidentu, kao i prethodnom, jeste činjenica da je on kroz svoj profesionalni angažman pokušao doprinijeti zaštiti ljudskih prava osoba manjinske seksualne orjentacije.

Upozoravamo javnost i na neodgovarajuće postupanje policije, koja nije dorasla svojoj obavezi zaštite osnovnih društvenih vrijednosti na kojima deklarativno počiva Crna Gora, a to su ljudska prava. Iako su obojica prethodno napadnutih umjetnika – Todor Vujošević i Danilo Marunović, kao i njihov napadnuti prijatelj – novinar Mirko Bošković, prije mjesec dana zatražili od policije da izvrši bezbjednosnu procjenu njihove situacije i pruži im zaštitu, policija se time nije profesionano bavila. Takođe su policiji prijavili da su u prethodnom fizičkom napadu na njih učestvovale bar još tri osobe, a one nisu otkrivene, niti je poznato da se uopšte traže. Konačno, Vujošević tvrdi da se policija prilikom posljednjeg incidenta bavila isključivo njime, koji ih je pozvao u pomoć, umjesto nasilnicima koji su ga napali.

Ako je policija spremna da zažmuri na ugroženosti bilo kojeg građanina u korist očiglednih kriminalaca, niko se ne može osjećati bezbijednim. Apelujemo na nadležne policijske rukovodioce da svojim profesionalnim postupanjem obezbijede pojačanu zaštitu onih građana koji se u Crnoj Gori bave zaštitom i promocijom ljudskih prava, a posebno prava LGBT osoba, jer su oni žrtve sada već očigledno sistematskih napada.

Apelujemo na sve predstavnike vlasti, opozicije, kao i organizacije koje javno djeluju da uvide svoju odgovornost u obezbijeđenju poštovanja osnovnih civilizacijskih vrijednosti u Crnoj Gori, kao što su ljudska prava na bezbijednost ličnosti, slobodu misli, izražavanja i zabranu diskriminacije.

Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i LGBT Forum progres insistiraju da se konačno uradi valjana bezbijednosna procjena ovih pojedinaca koji su nesporno ugroženi usljed netolerancije i agresije nekih društvenih struktura ohrabrenih inertnim policijskim radnjama.

Takođe, apelujemo na donosioce odluke da pokažu odgovornost u svom djelovanju, a posebno u kreiranju javnog mnjenja i da promovišu toleranciju. Jedino na taj način, uz zakonsko i posvećeno djelovanje nadležnih institucija, možemo osigurati klimu u kojoj nećemo imati primjere ovakvog ugrožavanja pojedinaca, huliganizam i tendencije nekažnjivosti takvih djela.

 

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje
Zdravko Cimbaljević, izvršni direktor LGBT Forum progres

 

Preuzmite saopštenje (PDF dokument)