10/09/2012 Saopštenje povodom prebijanja umjetnika – aktivista za ljudska prava i njihovog prijatelja

10/ 08/ 2012 Konkurs za izbor scenariste i crtača stripa na temu zaštite dječijih prava
10/08/2012
12/ 09/ 2012 ZAJEDNO PROTIV SVIH OBLIKA MRŽNJE
12/09/2012

10/09/2012 Saopštenje povodom prebijanja umjetnika – aktivista za ljudska prava i njihovog prijatelja

Akcija za ljudska prava osuđuje fizički napad pripadnika navijačke grupe ”Varvari” na reditelja Danila Marunovića i glumca Todora Vujoševića, autore video spota protiv homofobije ”I mi smo dio ekipe”, i njihovog prijatelja Mirka Boškovića, koji se dogodio rano jutros u Podgorici.

Ističemo da su žrtve jutrošnjeg nasilja bili umjetnici koji su svojim djelom branili ljudsko pravo na zaštitu od diskriminacije i da su zbog toga divljački napadnuti.

Napadajući njih, napadači su napali i temelje ustavnog uređenja Crne Gore kao demokratske države koja štiti ljudska prava.

Ako se ispostavi da nevladina organizacija ”Varvari” stoji iza ovog napada i da podržava mržnju koja je dovela do napada, očekujemo od nadležnih Ombudsmana i ministra pravde i ljudskih prava da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, predlože Ustavnom sudu zabranu daljeg djelovanja te nevladine organizacije.

Povodom ovog užasavajućeg incidenta koji mora označiti kranje zvono za uzbunu, očekujemo da ministarstvo pravde i ljudskih prava preispita raniji predlog NVO da se KZ dopuni tako da predvidi strožije kažnjavanje za svaki zločin motivisan rasizmom i netrpeljivošću prema seksualnim i drugim manjinama – tzv. zločinom iz mržnje (engl. ”hate crime”), što je Crnoj Gori preporučila u izvještaju od 21.02.2012. i Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

Očekujemo od nadležnog tužilaštva i policije da temeljno istraže ovaj zločin i da se postaraju da se on odgovarajuće kazni. Crna Gora ne smije tolerisati divljaštvo koje gazi ljudska prava.