18/ 04/ 2012 Istraživanje „Stavovi o torturi“

11/04/2012 Povodom prvostepene presude u incidentu protiv Jehovinih svjedoka.
11/04/2012
20/ 04/ 2012 Pristup informacijama državnog tužilaštva Crne Gore o procesuiranju 12 slučajeva kršenja ljudskih prava
20/04/2012

18/ 04/ 2012 Istraživanje „Stavovi o torturi“

Istraživanje javnog mnjenja „Stavovi o torturi“ sprovedeno je u saradnji sa agencijom Ipsos Strategic Marketing u okviru projekta “Monitoring poštovanja ljudskih prava u ustanovama zatvorenog tipa u Crnoj Gori”, koji Akcija za ljudska prava (HRA) realizuje zajedno sa partnerskim organizacijama Centrom za građansko obrazovanje(CGO), Sigurnom ženskom kuća (SŽK) i Centrom za antidiskriminaciju „EKVISTA“. Projekat su finansijski podržale Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici.

Istraživanje i dio metodologije komplementarni su sa istraživanjem World public opinion on torture koje je sprovedeno 2008. godine u 19 zemalja, u okviru projekta WorldPublicOpinion.Org Programa za međunarodne političke stavove Univerziteta Merilend, SAD. 

Osnovni zaključci istraživanja su da 79% građana Crne Gore smatra da se mora zabraniti svaka vrsta torture, dok 18% stanovništva podržava stav da teroristi predstavljaju tako ekstremnu prijetnju da bi vladama trebalo omogućiti primjenu izvjesnog stepena torture, ako tako mogu da dođu do informacija koje bi spasile živote drugih ljudi. Ovakvim rezultatom, Crna Gora je najbliža stavovima građana Francuske, Velike Britanije i Španije, a za čak 26% građani Crne Gore su jači u uvjerenju da mučenje treba apsolutno zabraniti u odnosu na građane SAD.

Većina građana se slaže (djelimično ili u potpunosti) sa tvrdnjom da je zlostavljanje u zatvorima i policijskim stanicama prisutno, ali da se zbog straha od odmazde rijetko prijavljuje (60%), a čak četvrtina populacije se u potpunosti slaže sa ovim iskazom.

Rezultate i zaključke istraživanja možete preuzeti ovdje.