14/03/2012 Saopštenje povodom sastanka održanog 13. marta na inicijativu premijera Igora Lukšića

13/03/ 2012 Saopštenje nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava, Centar za antidiskriminaciju „Ekvista” i Sigurna ženska kuća povodom odluke državnog tužilaštva da ne pokrene krivični postupak povodom događaja u zavodu „Komanski most“
13/03/2012
Ljudska prava u Crnoj Gori 2010-2011
24/03/2012

14/03/2012 Saopštenje povodom sastanka održanog 13. marta na inicijativu premijera Igora Lukšića

Akcija za ljudska prava pozdravlja zaključak sastanka koji su juče, na inicijativu premijera Igora Lukšića, održali direktor UP Božidar Vuksanović, potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković, vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić, ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović, da će među prioritetima rada policije i tužilaštva biti rasvjetljavanje i procesuiranje svih slučajeva napada na novinare i medije. Akcija za ljudska prava već godinama apeluje da se taj prioritet prepozna.

Očekujemo ubrzo konkretne rezultate u svim istragama napada na novinare i medije, kao i da javnost bude obavještena o tome zbog čega do danas nije bilo rezultata u tim istragama.

Akcija za ljudska prava je još u novembru 2011. premijeru Lukšiću uputila apel za dopunu Vladinog ”Izvještaja o istragama i nasilju protiv novinara”, izrađenog na osnovu Akcionog plana praćenja sprovođenja preporuka iz mišljenja Evropske komisije, jer taj izvještaj sadrži samo informacije o predmetima u kojima je došlo do suđenja (slučajevi Mihaila Jovovića, Borisa Pejovića, Olivere Lakić), dok su izostavljene informacije o predmetima o kojima pretpostavljamo da se još uvijek vodi istraga (ubistvo glavnog urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića, napad na pisca Jevrema Brkovića i ubistvo njegovog pratioca Srđana Vojičića, napad na novinara Tufika Softića, napad na novinara Mladena Stojovića, prijetnje smrću istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru Zekoviću i paljenje automobila Vijesti). Ovakav nedostatak izvještaja iznenađuje s obzirom na to da je izrada izvještaja povjerena i Vrhovnoj državnoj tužiteljki.

Podsjećamo da Vrhovno državno tužilaštvo od maja 2010. godine Akciji za ljudska prava odbija da dostavi informacije o procesuiranju slučajeva kršenja ljudskih prava, među kojima su i nabrojani slučajevi koji nijesu obuhvaćeni Izvještajem. Posle presude Upravnog suda iz maja 2011. i dobijanja dijela traženih informacija u odnosu na Komanski most, očekujemo da tužilaštvo objavi i informacije o slučajevima kršenja prava na slobodu izražavanja.

Iako izgleda da je povodom nedavnog napada na novinarku Oliveru Lakić istraga brzo otkrila mogućeg neposrednog izvršioca napada, neophodno je otkloniti svaku sumnju da je uhapšeni izvršilac i otkriti nalogodavce napada.