11/10/2011 Izjava povodom slučaja Petra Komnenića

07/20/2011 Pismo podrške umjetnika i intelektualaca osnivanju REKOM / Letter of support for RECOM by artists and intellectuals from the region
07/10/2011
13/10/2011 Komentar HRA povodom odluke Evropske komisije da Evropskom savjetu preporuči da otvori pregovore sa Crnom Gorom o pridruživanju EU
13/10/2011

11/10/2011 Izjava povodom slučaja Petra Komnenića

Neistraženi slučaj prisluškivanja sudija Višeg suda u Podgorici i nestanka predmeta o primjeni mjera tajnog nadzora protiv sudija, na relaciji sud – tužilaštvo, o čemu je pisao novinar Petar Komnenić, koji je zbog toga pravosnažno osuđen za klevetu i kome sada prijeti zatvor, svjedoči o nepostojanju ambijenta za razvoj istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori. Posebno je apsurdno da se Komnenić pošalje na izvršenje zatvorske kazne zbog djela koje se više ne smatra krivičnim djelom. Očekujemo od predsjednika države da pomiluje Komnenića i tako spriječi nastupanje daljih negativnih posljedica posljednje krivične presude protiv novinara zbog klevete.

Ponavljamo da su presude Osnovnog i Višeg suda u Podgorici protiv Petra Komnenića, donijete protivno standardu iz prakse Evropskog suda u Strazburu koji zahtijeva da se posebno uzme u obzir da li je novinar pokrenuo pitanje od javnog značaja i da u takvom slučaju ne zahtijeva od novinara da dokaže apsolutnu istinitost svojih tvrdnji. (Ove presude, kao i saopštenja HRA povodom presuda, možete vidjeti ovdje)

S druge strane, državno tužilaštvo je uskratilo odgovor na pitanje Akciji za ljudska prava o tome što je preduzeto da se istraže navodi Komnenića o prisluškivanju sudija i nestanku predmeta o tom prisluškivanju iz Višeg suda u Podgorici. Podsjećamo da su navodi Komnenića bili potkrijepljeni izjavom sudije Mandića, pisanom zabilješkom sudije Ganjole i prepiskom Ganjole i specijalne tužiteljke Radović. Iako je Upravni sud još u maju ove godine poništio rješenje Ministarstva pravde, koje je podržalo Vrhovno državno tužilaštvo u uskraćivanju informacija, i naložio donošenje novog rješenja o pristupu informacijama o ovom i drugim slučajevima, Ministarstvo pravde do danas nije donijelo novo rješenje, niti je državno tužilaštvo javnosti saopštilo ove informacije.