30/09/2011 Saopštenje povodom 20 godina od napada JNA na Dubrovnik

23/09/2011 Saopštenje povodom odluke Ustavnog suda da prihvati inicijativu Akcije za ljudska prava i ukine sporni član Zakona o državnim službenicima i namještenicima
23/09/2011
07/20/2011 Pismo podrške umjetnika i intelektualaca osnivanju REKOM / Letter of support for RECOM by artists and intellectuals from the region
07/10/2011

30/09/2011 Saopštenje povodom 20 godina od napada JNA na Dubrovnik

Sjutra,1. oktobra 2011, navršava se 20 godina od devetomjesečne opsade grada Dubrovnika koju su 1. oktobra 1992. započeli Jugoslovenska narodna armija, u čijem sastavu je najviše bilo vojnika i dobrovoljaca iz Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Crne Gore.

Prema presudi Haškog tribunala kojom je Pavle Strugar, bivši general JNA i glavnokomandujući u napadu na Dubrovnik, proglašen krivim i pravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za kršenje pravila i običaja ratovanja, dokazana je smrt dva civila tokom napada. Međutim, prema drugim podacima, uključujući i izvještaj Ujedinjenih nacija, na širem području Dubrovnika poginulo je preko 80 civila, dok je više stotina civila ranjeno.
Takođe, pred Haškim tribunalom je dokazano i da su pripadnici JNA namjerno gađali Stari grad iako su znali da u njemu živi civilno stanovništvo. Iako je Dubrovnik bio zaštićen kao dio svjetske kulturne baštine, prilikom razaranja 6 objekata je potpuno uništeno, dok su 52 objekta oštećena, iako u njihovoj blizini nije bilo nikakvih vojnih ciljeva. Županijsko državno odvjetništvo iz Dubrovnika podiglo je krajem 2009. godine optužnicu protiv 10 oficira bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) koji se terete da tokom agresije JNA na području Dubrovnika nijesu pokušali da spriječe ponašanje podređenih jedinica protivno Ženevskim konvencijama, granatiranje naseljenih mjesta, ubijanje 116 civila, zatvaranje, zlostavljanje i tjeranje civila u bijeg, rušenje civilnih, kulturnih, vjerskih i privrednih objekata, pljačkanje i paljenje.

NVO Akcija za ljudska prava želi da još jednom podsjeti javnost da do danas u Crnoj Gori nije pokrenut ni jedan krivični postupak protiv bilo kog lica zbog ratnih zločina izvršenih prilikom opsade Dubrovnika na teritoriji Republike Hrvatske. Državno tužilaštvo je na kraju 2009. godine u odgovoru Akciji za ljudska prava saopštilo da ne vode nikakav postupak jer niko nije podnio krivične prijave u vezi sa dešavanjima na dubrovačkom ratištu. Drugim riječima, državno tužilaštvo Crne Gore smatra da su sve navedene informacije, koje su im javno dostupne, nedovoljne da bi otvorili istragu za bilo koji oblik kršenja međunarodnog humanitarnog prava na dubrovačkom ratištu 1991-1992. To sve i uprkos tome što su crnogorski državni zvaničnici javno prihvatili odgovornost za štetu od organizovane pljačke u kojoj su učestvovali crnogorski državljani (koja podrazumjeva obeštećenje za stočni fond odveden sa farme u Grudi ratne 1991. i krađu opreme sa aerodroma Ćilipi). Pljačka za vrijeme oružanog sukoba takođe predstavlja radnju izvršenja ratnog zločina.

Akcija za ljudska prava još jednom ističe važnost utvrđivanja odgovornosti u dešavanjima na dubrovačkom ratištu kroz potpuno utvrđivanje svih činjenica i procesuiranje odgovornih za ratne zločine. Vjerujemo da do uspostavljanja trajnog povjerenja među ljudima u regionu može doći tek onda kada svaka država, pa tako i Crna Gora, učini sve ono što je u njenoj nadležnosti da procesuira i kazni sve one koji su prema susjedima postupali nasilno, nepravedno i nezakonito, suprotno međunarodno prihvaćenim obavezama humanitarnog prava.