18/04/2011 SAOPŠTENJE POVODOM SPRJEČAVANJA ODRŽAVANJA SKUPA JEHOVINIH SVJEDOKA

13/04/2011 Zajednički stav u prilog dekriminalizaciji klevete i uvrede
13/04/2011
23/04/2011 ND Vijesti: Tajne će postojati za ombudsmana
23/04/2011

18/04/2011 SAOPŠTENJE POVODOM SPRJEČAVANJA ODRŽAVANJA SKUPA JEHOVINIH SVJEDOKA

Sprječavanje ili ometanje skupa u organizaciji Jehovinih svjedoka u Zavičajnom muzeju u Danilovgradu od strane svještenika Srpske pravoslavne crkve predstavlja pre svega nasilničko i nezakonito ponašanje, koje posebno ne priliči produhovljenim svještenicima, a onda i kršenje prava na slobodu misli i vjeroispovjesti.

Sprječavanje javnog skupa je krivično djelo, kao što su krivična djela i Povreda slobode govora i javnog istupanja, Povreda slobode ispovijedanja vjere i vršenja vjerskih obreda i Izazivanje vjerske mržnje, koja se gone po službenoj dužnosti, pa nema smetnje i da državni tužilac pokrene krivično gonjenje u ovom slučaju.

Na osnovu Ustava Crne Gore, vjerske zajednice su ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

Jehovini svjedoci su registrovana vjerska zajednica u Crnoj Gori i njeni pripadnici imaju pravo da ispovjedaju svoju vjeru i čak da ubjeđuju druge da promjene vjeru – to je upravo suština ljudskog prava na slobodu mišljenja i vjeroispovjesti, koja podrazumijeva i pravo da se i mišljenje i vjera promjene. Ovo je Evropski sud za ljudska prava utvrdio u slučaju Kokinakis protiv Grčke, 1993. godine, u kome je utvrđeno da je Grčka prekršila pravo na slobodu vjeroispovjesti pripadniku Jehovinih svjedoka koga je osudila zbog prozelitizma (obraćanja u neku vjeru pristalica druge vjere neprimjerenim sredstvima), a nije uspjela da dokaže da se on zaista služio nečasnim i nezakonitim sredstvima, kao što su prinuda, iskorišćavanje ugroženosti, ispiranje mozga i sl.

Na teritoriji Crne Gore svako ima pravo da vjeruje ili ne vjeruje u šta hoće, i da u to pokuša da ubjedi i druge, sve dok to ne čini pod prinudom, dok ne koristi govor mržnje ili poziva na nasilje. Nema nikakvih informacija da su Jehovini svjedoci koristili ili da inače koriste takve nedozvoljene metode. A ako SPC ima takve informacije, to treba da prijavi nadležnim organima, a ne da se nasilno obračunava sa neistomišljenicima.