16/05/2010 Povodom prvostepene krivične presude šestorici optuženih za ratne zločine prema zatvorenicima logora Morinj

06/05/2010 Reagovanje nevladinih organizacija povodom usvajanja preporuka Zaštitnika ljudskih prava i sloboda o Zavodu Komanski most od strane Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore
06/05/2010
17/05/2010 Povodom Svjetskog dana suprotstavljanja homofobiji i transfobiji
17/05/2010

16/05/2010 Povodom prvostepene krivične presude šestorici optuženih za ratne zločine prema zatvorenicima logora Morinj

Akcija za ljudska prava smatra da je donijeta važna presuda za suočavanje s ratnom prošlošću Crne Gore. Ukoliko ova presuda postane pravosnažna, konačno će se utvrditi da su se ratni zločini u “Centru za prihvat zarobljenika” u Morinju dogodili, da su ratni zarobljenici bili mučeni protivno međunarodnom i domaćem pravu.

Ova presuda je korisna i za edukaciju javnosti o ratnim zločinima jer skreće pažnju na činjenicu da nije samo ubistvo ratni zločin, već i prebijanje i drugo nečovječno i ponižavajuće postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u vrijeme rata i oružanog sukoba. Suđenje je takođe bilo važno, jer je pokazalo da žrtve pored onih koji su ih zlostavljali, pamte i stražare, crnogorske državljane, koji su se i u takvim neuslovima ponašali ljudski, kao što je to Mladen Proročić, koga je više svjedoka na suđenju pohvalilo.

Nadamo se da će presuda bar donekle biti satisfakcija za žrtve, koji su pored posljedica boravka u logoru Morinj bili opterećeni i činjenicom da državno tužilaštvo Crne Gore 15 godina nije bilo zainteresovano za teške patnje koje su pretrpjeli na crnogorskoj teritoriji.

Ostaje pitanje zbog čega još uvijek nisu optuženi svi koje su zatvorenici označili da su učestvovali u njihovom sistematskom zlostavljanju, kao ni oni koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima i kao takvi bili dužni da spriječe i kazne njihove zločine. Komandna odgovornost je u domaćem pravu postojala i 1991. godine, u Krivičnom zakonu u vidu odgovornosti za nečinjenje, saučesništvo i pomaganje u izvršenju ratnih zločina.