09/03/2010 Saopštenje povodom objavljivanja izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja

17/2/2010 Zajedničko saopštenje NVO povodom sastanka sa upravom ZIKS
17/02/2010
15/03/2010: Sastanak predstavnika HRA i misije Evropske komisije za procjenu vladavine prava u Crnoj Gori
15/03/2010

09/03/2010 Saopštenje povodom objavljivanja izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja

Iznenađeni smo odlukom Vlade da omogući objavljivanje izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i drugog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja (CPT) zbog toga što smo samo prije desetak dana primili rješenje Ministarstva pravde kojim nam je uskraćen pristup ovom izvještaju kao tajnom.

S obzirom da su Izvještaj i komentari Vlade objavljeni samo na engleskom jeziku, danas smo od ministra pravde smo danas zatražili njihovo objavljivanje na službenom jeziku u Crnoj Gori.

Izvještaj CPT je dragocjen za procjenu poštovanja zabrane mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja od strane nadležnih vlasti Crne Gore, kao i stepena vladavine prava u Crnoj Gori.

Skrećemo pažnju da izvještaj Evropskog komiteta nalazi da policija, državno tužilaštvo i sud nisu djelotvorno istražili i procesuirali odgovorna lica u mnogim slučajevima, uključujući i tri dobro poznata slučaja zlostavljanja pritvorenika: u ZIKS Spuž 1. septembra 2005. godine od strane pripadnika specijalne jedinice policije; u akciji “Orlov let” i zlostavljanje Vladane Kljajić, pritvorenice u Istražnom zatvoru ZIKS Spuž. Za prva dva slučaja, Vlada čak uopšte nije dala nikakav odgovor.

Komitet je konstatovao u sva tri slučaja da su nadležni organi imali sve neophodne informacije za procesuiranje odgovornih državnih službenika. Međutim, odgovarajuće istrage nisu sprovedene, čime je demonstrirana nesposobnost posebno policije i tužilaštva da istražuju ozbiljne slučajeve odgovornosti državnih službenika.

Akcija za ljudska prava žali što crnogorske vlasti nisu blagovremeno prihvatile upozorenja nevladinih organizacija i pojedinaca, već su dovele do toga da međunarodne organizacije ustanove ozbiljne poremećaje u mehanizmu vladavine prava u Crnoj Gori.

Smatramo da je neophodno omogućiti nadzor nevladinih organizacija nad sprovođenjem preporuka CPT, kako bi se što prije obezbijedila vladavina prava i sprečilo zlostavljanje ljudi u zatvorenim ustanovama u Crnoj Gori.

Izveštaj na engleskom jeziku možete pronaći na internet adresi: http://www.cpt.coe.int/documents/mne/2010-03-09-eng.htm

_