Protestno pismo zbog načina izbora Ombudsmana

Pismo nevladinih organizacija predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću
28/10/2009
9/11/2009 Učešće na konferenciji na temu “Okončanje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Evropskoj uniji i perspektiva članstva u Uniji država zapadnog Balkana”
09/11/2009

Protestno pismo zbog načina izbora Ombudsmana

Protestno pismo zbog načina izbora Ombudsmana, upućeno PREDSJEDNIKU CRNE GORE, gospodinu Filipu Vujanoviću, PREDSJEDNIKU VLADE CRNE GORE, gospodinu Milu Đukanoviću i PREDSJEDNIKU SKUPŠTINE CRNE GORE, gospodinu Ranku Krivokapiću :

Poštovana gospodo,

izražavamo protest zbog toga što je predsjednik Crne Gore, gospodin Filip Vujanović, juče, 4. novembra 2009, predložio Skupštini kandidata za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda bez prethodnog usaglašavanja Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda sa Ustavom i bez konsultacija sa predstavnicima civilnog sektora i naučnih institucija.

Podsjećamo da je Venecijanska komisija kritikovala Ustavom predviđen način izbora Ombudsmana, smatrajući „upitnim” rješenje da ga predlaže predsjednik države i kritikujući rješenje da ga Skupština bira prostom, umjesto kvalifikovanom većinom glasova, a sve zbog bojazni da takav izbor neće dovesti do izbora osobe koja će postupati autonomno i nezavisno, pogotovo u odnosu na izvršnu vlast.

Smatramo da je po hitnom postupku trebalo prvo usaglasiti Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda sa Ustavom, kojim bi se obavezao predsjednik države da prije predlaganja kandidata organizuje konsultacije sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se godinama zalažu za unapređenje ljudskih prava u Crnoj Gori i predstavnicima naučnih institucija. S obzirom na to da je Ustavom degradiran zakonom predviđen način izbora Zaštitnika koji je izričito zahtijevao uvažavanje stava stručne javnosti, smatramo da se odgovarajućom izmjenom Zakona moglo uticati na unapređenje takvog ustavnog rješenja.

Zaštitnik ljudskih prava mora da bude autonomna i nezavisna osoba, odlučna i hrabra da aktivno i beskompromisno suzbija kršenja ljudskih prava od strane državnih službenika. Dolje potpisane nevladine organizacije smatraju da postojeći Ustavom predviđeni način izbora Zaštitnika ne obezbjeđuje dovoljne garancije da će osoba očekivanih kvaliteta biti izabrana na tu funkciju, pa apelujemo da se Ustav, odnosno Zakon izmjene, kako je gore navedeno.

Primjećujemo i da nije odgovoreno na naš zahtjev da se utvrdi ko je odgovoran za činjenicu da Zakon o zaštitniku ljudskih prava i sloboda dvije godine nije mogao biti usklađen sa Ustavom. U medijima je objavljeno da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava još u maju mjesecu uputilo Skupštini Predlog izmjena i dopuna Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda, ali smo u međuvremenu iz kabineta predsjednika Skupštine dobili informaciju da takav predlog u Skupštinu nikada nije stigao. Od Ministarstva za ljudska i manjinska prava do danas nismo dobili informaciju je li Predlog izmjena i dopuna Zakona izrađen i je li ikada upućen Skupštini.

Ovo pismo pišemo svjesni da ono ne može promijeniti kadrovske rokade vladajuće političke elite u Crnoj Gori, ali namjerni da ostane zapisano da smo se dosledno protivili načinu izbora Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u isključivoj nadležnosti političke koalicije na vlasti i bez uvažavanja stavova stručne javnosti.

_

Akcija za ljudska prava

ANIMAcentar za žensko i mirovno obrazovanje

Centar za anti-diskriminaciju EKVISTA

Centar za građansko obrazovanje

Evropski pokret u Crnoj Gori

Inicijativa mladih za ljudska prava

Institut Alternativa

Omladinski kulturni centar Juventas

Sigurna ženska kuća

Aleksandar Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava

Centar za razvoj nevladinih organizacija