Preregistracija izbjeglica kvalitetna prilika za progres u obrazovanju romske djece

Povodom presude Vrhovnog suda po reviziji Andreja Nikolaidisa i nedjeljnika Monitor
09/09/2009
Povodom udaljavanja romske djece sa nastave u Tivtu
12/09/2009

Preregistracija izbjeglica kvalitetna prilika za progres u obrazovanju romske djece

Akcija za ljudska prava (HRA) i Fondacija za stipendiranje Roma (FSR) uputili su početkom ove sedmice zajedničko pismo ministru prosvjete i nauke prof. dr Sretenu Škuletiću i ministru rada i socijalnog staranja dr Suadu Numanoviću tražeći da razmotre mogućnost prikupljanja informacija o pohađanju škole romske djece prilikom realizacije najavljene preregistracije raseljenih lica sa Kosova koja počinje 14. septembra.

Nevladine organizacije „Akcija za ljudska prava” i „Fondacija za stipendiranje Roma” predložile su mjerodavnim organima, Ministarstvu prosvjete i nauke i Ministarstvu rada i socijalnog staranja, da u okviru podataka koji će se pribavljati od raseljenih lica prilikom preregistracije, obezbijede i prikupljanje informacija o pohađanju škole od strane đece. Prema različitim relevantnim istraživanjima postoji najveći broj djece školskog uzrasta koja ili nikada nijesu pohađala školu ili su rano napuštila.

Informacije o školovanju djece Ministarstvo prosvjete i nauke bi zatim moglo da provjeri i upotrijebi tako da svakom djetetu koje živi na teritoriji Crne Gore, bez obzira na njegov status, odnosno državljanstvo, obezbijedi pravo na obavezno i besplatno osnovno školovanje, u skladu sa garancijama iz Ustava Crne Gore i Konvencije o pravima đeteta Ujedinjenih nacija.

Na ovaj način, preduzeo bi se aktivan korak ka spriječavanju diskriminacije đece po osnovu nacionalne pripadnosti, etničkog i socijalnog porijekla, u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija i očekivanjima Evropske unije, a Crna Gora potvrdila da joj je stalo da svoj đeci koja žive na njenoj teritoriji obezbijedi školovanje i šansu za izlaz iz siromaštva.

Do danas naše organizacije nijesu dobile povratni stav ministara u odnosu na ovaj prijedlog.

– – –

.