4/2/2017 BOLJI DANI UZ PROJEKTE NEVLADINIH ORGANIZACIJA U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU

4/2/2017 BOLJI DANI UZ PROJEKTE NEVLADINIH ORGANIZACIJA U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU
04/02/2017
7/2/2017 DODATNI KOMENTARI NA NACRT IZMJENA KRIVIČNOG ZAKONIKA AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA: TORTURA DA SE KAŽNJAVA STROŽIJE, UBISTVO I TORTURA DA NE ZASTARIJEVAJU
07/02/2017

4/2/2017 BOLJI DANI UZ PROJEKTE NEVLADINIH ORGANIZACIJA U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA PSIHIJATRIJU

Svaka četvrta osoba bar jednom u životu iskusi neku mentalnu poteškoću, poremećaj ili bolest, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Mentalna bolest, poput bilo koje druge, traži brigu, tretman i podršku – od najbližih – porodice i prijatelja, do društva u cjelini. No, za razliku od drugih, mentalni poremećaji posebno otuđuju osobu, čineći je žrtvom nerazumijevanja, neobaviještenosti, straha, stigme i posljedično diskriminacije i neopravdanog uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, što sve oporavak i normalan život čini težim i neizvjesnijim.

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru smješteno je u prosjeku oko 260 ljudi. Njihov plan liječenja i oporavka pored farmako terapije uključuje i radno-okupacionu terapiju, čiji je osnovni cilj razvoj vještina i podsticanje nezavisnosti u aktivnostima svakodnevnog života, te poboljšanje kvaliteta vremena koje se provodi u bolnici. Međutim, ovaj vid terapije odvijao se sporadično, u nezadovoljavajućim uslovima i uz učešće malog broja pacijenata/kinja. Krajem 2016. godine šest NVO su dobile priliku da kroz program malih grantova u projektu „Van izolacije – Ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima“ Akcije za ljudska prava (HRA), Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Mental Disability Advocacy Centre (MDAC), uz podršku Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, unaprijede postojeće i ponude nove aktivnosti koje bi vrijeme provedeno u bolnici učinili sadržajnijim, smislenijim i zabavnijim.

Ove subote predstavljamo tri projekta koja su osvježila i obogatila radno okupacionu terapiju u kotorskoj bolnici: „Joga za fizičko i mentalno zdravlje” NVO „Umjetnost življenja Crne Gore“, zatim „Povežimo se nitima“ – NVO „Nit“, i „Ne brigaj – odigraj“ NVO „Brljok!“. Pacijentima je ponuđeno da steknu ili usavrše različite vještine, koje im daju priliku da bolje razumiju svoje tijelo i brinu o njemu na nov način, da se opuste i zabave u društvu.

 

”JOGA ZA FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE”, NVO Umjetnost življenja Crne Gore

Trening joge je privukao pacijente sa različitih odjeljenja. Tokom prethodna dva mjeseca u svakom je vježbanju učestvovalo prosječno po desetak pacijenata uz povremeno priključivanje i zainteresovanog osoblja bolnice. Vježbanja teku lako i sinhronizovano, uz aktivno učešće pacijenata i adekvatnu muziku s uređaja obezbijeđenog projektom. Svi su dobili nove prostirke za vježbe, a u izradi su brošure sa pregledom vježbi koje izvode tokom treninga, koje će omogućiti samostalno vježbanje na kraju projekta.

 

”POVEŽIMO SE NITIMA” – NVO Nit

Preko dvadeset pacijentkinja učestvuje u radionicama pletenja, veza i heklanja NVO „Nit“. Obezbijeđeni su materijali i alati za rad i demonstrirane lagane tehnike za izradu upotrebnih i ukrasnih predmeta. Svaka radionica počinje kuvanjem kafe i služenjem soka, a nastavlja se uz muziku i razgovor koji prate ručni rad. Pored pletenja šalova, veza raznih motiva i izrade „narukvica prijateljstva“, pacijentkinje su uoči Nove godine različitim tehnikama napravile i balone za novogodišnju jelku i druge ukrase kojima su oplemenile prostorije u kojima inače borave. Izrađeno je oko 150 predmeta od kojih su najveći dio učesnice poklonile svojim najbližima. Od februara kreću radionice za pacijente koji će se obučiti za izradu suvenira.


„NE BRIGAJ – ODIGRAJ“ NVO „Brljok!“

Inovativni pristup aktivista NVO „Brljok!“ koji su organizovali društvene igre na različitim odjeljenjima i u velikoj trpezariji za sve zainteresovane, privukao je veliki broj pacijenata i osoblja. Ova organizacija energičnih mladih aktivista unijela je dinamičnost i svježinu u svakodnevicu bolničkog okruženja. Kupljeno je 25 različitih društvenih igara posebno odabranih za pacijente bolnice, shodno njihovim potrebama i sposobnostima. Na predlog pacijenata naručeni su stoni fudbal i tri električna pikada koji se sa nestrpljenjem iščekuju. Obezbijeđeni su i ormarići za čuvanje igara i knjiga na svakom odjeljenju.

NVO „Brljok!“ je u saradnji sa osobljem bolnice i projektnim timom organizovala i novogodišnju tombolu u velikoj trpezariji bolnice u kojoj je učestvovalo preko 200 pacijenata. Za sve pacijente, one koji su se pridružili zabavi, i one koji joj nisu prisustvovali, obezbijeđeni su novogodišnji darovi koji su ovu Novogodišnju noć učinili malo drugačijom i nešto ljepšom i svečanijom. Zabava je trajala skoro četiri sata, pjevalo se i plesalo, a nagrade koje su aktivisti NVO „Brljok!“ pripremili veoma su obradovale pobjednike. Jedno je vrijeme atmosferu upotpunjavao i Djeda Mraz, dok ga nije zasjenila neočekivana radost izazvana rotirajućim bubnjićem i glasom koji je uzvikivao izvučene brojeve lančano usrećujući neobično velik broj pobjednika.