Poziv studentima na dvodnevni seminar: Znanjem do suočavanja sa prošlošću

NASTAVAK SUĐENJA ZBOG TORTURE NAD BENJAMINOM MUGOŠOM: SVJEDOCI NISU POTVRDILI ODBRANU OKRIVLJENOG
08/05/2024
JOŠ JEDNA NEDJELOTVORNA ISTRAGA TORTURE – USTAVNI SUD USVOJIO ŽALBU MILA JOVANOVIĆA
10/05/2024

Poziv studentima na dvodnevni seminar: Znanjem do suočavanja sa prošlošću

NVO Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA) organizuje dvodnevni seminar za studente Pravnog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta na temu “Znanjem do suočavanja sa prošlošću”, u skladu s agendom koja je dostupna ovdje.

Seminar će se održati u hotelu „Vila Olive“ u Petrovcu, od 27-29. maja. Troškove puta i smještaja snosi HRA.

Učesnici će se upoznati s osnovama i stubovima tranzicione pravde za ostvarivanje prava žrtava ratnih zločina, koji osim krivične pravde uključuju i naknadu štete, pravo na istinu, memorijalizaciju i garancije protiv ponavljanja zločina. Govorićemo o ratnim zločinima koji su devedesetih godina izvršeni na području bivše Jugoslavije kako sa istorijskog tako i sa pravnog aspekta, ali i onom što je nasleđe Haškog tribunala. Biće riječi i o trenutnim izazovima tranzicione pravde kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu.

U cilju unaprijeđenje istraživačkih sposobnosti studenata predviđeno je i organizovanje radionice o načinima za korišćenje raspoloživih izvora za proučavanje ratnih zločina.

Trening će biti dinamičan i interaktivan. Predavači će biti mr Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica HRA, prof. Miloš Vukanović, istoričar i mr Bojana Malović, pravna savjetnica HRA.

Broj učesnika je ograničen, pa Vas ljubazno molim da nam na poziv odgovorite što prije budete u prilici na e-mail adresu: hra@t-com.me. Učesnici će dobiti sertifikat o pohađanom seminaru.

Seminar organizujemo u okviru projekta “Unaprijeđenje tranzicione pravde u Crnoj Gori“ koji finansijski podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (National Endowment for Democracy – NED).