Utvrditi odgovornost za nepostupanje u preko 3,5 hiljade predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici

SREĆNI PRAZNICI I NOVA 2024. GODINA
31/12/2023
Vlast u Pljevljima da slijedi primjer Berana i ukloni sve neprimjerene grafite
18/01/2024

Utvrditi odgovornost za nepostupanje u preko 3,5 hiljade predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici

U pismu Tužilačkom savjetu, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević zatražila je od tog tijela da obezbijedi adekvatnu istragu i utvrđivanje odgovornosti rukovodilaca osnovnog državnog tužilaštva koji su svojim propustima učinili da to tužilaštvo godinama ne postupa u preko 3 i po hiljade predmeta.

Suprotno stavu aktuelnog rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, Duška Milanovića, da je odgovornost “gotovo neizvodljivo utvrditi, a posebno sankcionisati”, HRA smatra da su v.d. VDT odnosno Tužilački savjet dužni da obezbijede vjerodostojan izvještaj o razmjerama pričinjene štete i da se SDT zaduži da ispita odgovornost nadležnih za krivična djela zloupotreba službenog položaja, primanje mita, protivzakonit uticaj ili nesavjestan rad u službi, pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela itd. Zato nas i ohrabruje brza reakcija Tužilačkog savjeta da sprovede provjeru u svim ostalim tužilaštvima kako bi se utvrdilo u koliko predmeta je nastupila zastarjelost zbog nepostupanja.

Nezakonito je godinama ne postupati i u jednom, a kamoli u hiljadama predmeta. Neodgovorno je unaprijed odbaciti mogućnost da se tu nije radilo o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i namjernom pomaganju učiniocima krivičnih djela.

Kako se ispostavlja da su se pred Tužilačkim savjetom prve informacije o ovoj pojavi pojavile još u oktobru, i da je savjet dao rok od dva mjeseca rukovodiocu ODT u Podgorici da ispostavi izvještaj, i da je taj rok istekao, očekujemo da javnost bude obaviještena o razmjerama štete – u koliko predmeta je već nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja – i što će biti preduzeto po pitanju utvrđivanja odgovornosti.

U predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, radi se o nepopravljivoj šteti jer izvršena krivična djela neće moći da budu sankcionisana.

Detaljnije u pismu Tužilačkom savjetu koje je dostupno ovdje.