Akcija za ljudska prava je dobitnica Nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam 2023. Centra za građansko obrazovanje

MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI – 10. DECEMBAR 2023. GODINE
10/12/2023
HRA protiv zatvorskih kazni za vrijeđanje države, zastave, grba i himne
13/12/2023

Akcija za ljudska prava je dobitnica Nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam 2023. Centra za građansko obrazovanje

Daliborka Uljarević, izvršna direktorica NVO Centar za građansko obrazovanje o Akciji za ljudska prava:

Borba za ljudska prava je neprestana i u njoj nikad nema zauvijek dobijenih bitaka. Tim je važniji istrajni angažman koji nevladine organizacije pokazuju, budnost i podjednak odnos prema svim vlastima.

Oni decenijama biju ljudsko-pravaške bitke, bez stanke i u proteklih nekoliko turbulentnih godina kada su, na žalost, mnogi to učinili. U prvim su borbenim redovima protiv nepravde u različitim segmentima, kroz zalaganja za nezavisno pravosuđe, slobodu izražavanja, protiv torture i za uspostavljanje kulture sjećanja i tranzicione pravde. Borili su se za mnoge koje i ne primjećujemo demonstrirajući u praksi univerzalnost principa humanosti i jednakosti. Njihova uloga u vođenju strateški važnih sporova i do Strazbura rezultirala je unapređenjem sudske prakse, postavljajući nove standarde pravičnosti i odgovornosti.

U talasu klerikalizacije koji je mnoge na hridi straha nasukao, treba naglasiti i njihovu borbu za društvo u kojem istinski struji princip građanskog i posvećenost modernom konceptu ljudskih prava što ih čini jednim od ključnih aktera u evropeizaciji našeg društva.

Večeras jednu od nagrada dodjeljujemo našim saborkinjama i saborcima u očuvanju temeljnih vrijednosti i principa demokratije, kao znak priznanja njihovim naporima u ostvarivanju pravednije, inkluzivnije i odgovornije zajednice. Pozivam koleginicu Teu Gorjanc Prelević, izvršnu direktorku Akcije za ljudska prava (HRA) da primi nagradu u ime svog tima.

 

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava:

Hvala Centru za građansko obrazovanje na još jednom izdanju vrlo inspirativnog festivala i na priznanju našoj Akciji za ljudska prava.

Drago nam je što je ove godine nagrada za građanski aktivizam dodieljena i gospodinu Rifatu Rastoderu, mirovnom aktivisti, nažalost posthumno, i Udruženju za podršku osobama sa cističnom fribrozom, koje je izvelo velik poduhvat da obezbijedi dragocjen lijek.

Ovu nagradu dijelim sa mojim koleginicama Martinom, Marijom, Bojanom, Elizabetom, koje su ovdje sa mnom, sa Milicom, koja nije tu, ali i advokatima koji nam već dugo nesebično pomažu, prvenstveno sa Draganom Prelevićem, osnivačem HRA, Daliborom Tomovićem, Darkom Kisjelicom i Veskom Radulovićem.

Ovo priznanje će vjerujem obradovati i naše kolege i koleginice koji su počeli karijere u Akciji za ljudska prava, koji su sada veoma uspješni u advokaturi i državnoj upravi, ne zaboravljamo ih i zahvalni smo što su doprinijeli da naša organizacija pretekne skoro 20 godina.

Posebno mi je drago što nagradu za građanski aktivizam dobijamo od kolega aktivista i to onda kada zajedno obiljeležavamo i 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima ali i 25 godina od usvajanja Deklaracije o braniteljima ljudskih prava.

Aktivizam zahtjeva baš izrazitu volju za pravdom, od čovjeka traži da prevaziđe strah, stid i nesigurnost da zaštiti prava drugih, nekad i na sopstvenu štetu. Aktivistima je najbolja nagrada kad uspiju da pokrenu točkove pravde ili ukoče nepravdu.

Tako da i ovu nagradu doživljavam kao nešto što može da pomogne da nas bude više koji nećemo dozvoliti da i jedan aktivista strada onako kako je nedavno stradao Boško Pavićević u Nikšiću, ili kako su napadani novinari ili aktivisti za prava seksualnih manjina, za borbu protiv korupcije, antifašisti ili ekolozi; da nas je više koji nećemo dozvoliti da se u policiji ljudi zlostavljaju, da djeca trpe nasilje bilo koje vrste, da se s mržnjom ratuje po društvenim mrežama, da se zakon nejednako primjenjuje, da bilo ko gladuje, da se bilo ko bilo gdje ubacuje preko reda.

Pozivam vas da svi budemo aktivisti, da svako iskoristi svojih 5 minuta da zaštiti nečije pravo i da tome nauči djecu, mislim da je to najbolje što možemo da uradimo za njih i Crnu Goru.

Na kraju bih i u ime Akcije za ljudska prava čestitala Daliborki Uljarević na ideji za film “Mamula All Inclusive” i zalaganju za to da taj vrlo važan film koji ćemo uskoro pogledati bude snimljen.