ZAŠTITIMO DJECU I VRATIMO ŠKOLSKOG POLICAJCA: ZA BEZBJEDNU ŠKOLU

NEKAŽNJIVOST POLICIJSKE BRUTALNOSTI JE URUŠAVANJE VLADAVINE PRAVA
15/03/2023
DRŽAVNO TUŽILAŠTVO ZNALO ZA TEŠKE SLUČAJEVE POLICIJSKE TORTURE, ALI NIJE ADEKVATNO REAGOVALO
24/03/2023

ZAŠTITIMO DJECU I VRATIMO ŠKOLSKOG POLICAJCA: ZA BEZBJEDNU ŠKOLU

Foto: Roditelji.me

Akcija za ljudska prava podržava apel direktorice Osnovne škole „21. maj“, Leposave Furtule,  za povratak školskog policajca u cilju pojačanog nadzora u školskim dvorištima, koji je uslijedio nakon trećeg objavljenog slučaja vršnjačkog nasilja u poslednjih deset dana.

Uvođenje školskog policajca doprinijelo bi sprečavanju neželjenih incidenata, obezbjeđivanju bezbjednosti djece, suzbijanju kriminala u školskom okruženju i jačanju uloge policije u prevenciji nasilja. Škole moraju biti bezbjedno mjesto za svu djecu, a ne izvor fizičkih i psihičkih trauma.

Udruženje „Roditelji“, juče je objavilo vijest da je učenik osmog razreda podgoričke Osnovne škole „21. maj“ bio žrtva napada koji se prije desetak dana desio u blizini te ustanove. Dječaka, koji je inače strani državljanin, brutalno je pretukla grupa đaka devetog razreda OŠ “Savo Pejanović“. Užasavajuć je prizor mladih ljudi koji iz sve snage šutiraju vršnjaka.

Iako je efikasno pokrenut krivični postupak protiv četvorice četrnaestogodišnjaka zbog sumnje da su počinili nasilničko ponašanje, na snimku dostupnom javnosti se jasno vidi da su nasilje vršila njih petorica. Očekujemo da tužilaštvo u što kraćem roku identifikuje i obezbijedi sankcionisanje i petog napadača. Očekujemo da se za sve za koje se utvrdi da su učestvovali u nasilju obezbijedi odgovarajući vaspitni tretman.

Državne institucije moraju da zaštite djecu od nasilnika i nasilja, i da spriječe da ono preraste u prihvaljivo ponašanje za koje nema odgovornosti.