KOMENTAR IZVJEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE: I DALJE BEZ ZNAČAJNIJEG NAPRETKA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

OBAVIJESTITI JAVNOST O PRAVNOM OSNOVU ZA POSTAVLJANJE SPOMEN-OBILJEŽJA U MORINJU
13/10/2022
Crna Gora ne ispunjava preporuke UN Komiteta za ekonomska, socijalna i kulturna prava za suzbijanje siromaštva
17/10/2022

KOMENTAR IZVJEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE: I DALJE BEZ ZNAČAJNIJEG NAPRETKA U PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA

Prema izvještaju Evropske komisije Crna Gora je i ove godine ostvarila ograničen napredak u sprovođenju strategije procesuiranja ratnih zločina.

Prepoznat je nastavak dobre regionalne i međunarodne saradnje, prvo zajedničko obilježavanje mjesta ratnih zločina u Morinju 2021. godine od strane predstavnika Republike Hrvatske i Crne Gore, kao i prvo prisustvovanje crnogorskih zvaničnika obilježavanju godišnjice Deportacije izbjeglica, kada je porodicama žrtava nakon 30 godina upućeno javno izvinjenje.

Međutim, iako i Akcija za ljudska prava naravno podržava sve navedeno, skrećemo pažnju da dobra regionalna saradnja ni nakon 30 godina nije doprinijela da osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u predmetu Klapuh budu privedeni pravdi, na šta smo više puta ukazali. Jednog od njih, Zorana Vukovića, Republika Srbija odbija da izruči Crnoj Gori, a drugog i trećeg, Radomira Kovača i Zorana Simovića, Bosna i Hercegovina nije zainteresovana da procesuira.

U izvještaju je ukazano i da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u junu 2022. godine podiglo još jednu optužnicu za ratne zločine pred Višim sudom u Podgorici. Međutim, o tome do danas nema javno dostupnih podataka. Navedenu optužnicu ne pominje ni SDT u svojim redovnim izvještajima o primjeni Strategije za istraživanje ratnih zločina.

U ovogodišnjem izvještaju je po prvi put poslije 8 godina izostavljena kritika Crne Gore zbog nekažnjivosti ratnih zločina, nedostatka samoinicijativnog djelovanja državnog tužilaštva, neprimjenjivanja krivičnopravnih instituta poput saučesništva, pomaganja, podstrekavanja i komandne odgovornosti, kao i zbog pogrešne primjene međunarodnog humanitarnog prava u pravosnažnim presudama. Smatramo da ovakav postupak nema utemeljenje, jer SDT do danas nije preispitalo stare predmete u kojima su presude donijete u suprotnosti sa međunarodnim pravom, u skladu sa Strategijom, niti je od usvajanja Strategije 2015. godine to tužilaštvo pokrenulo neku istragu na sopstvenu inicijativu ili podiglo optužnicu u vezi komandne odgovornosti, saučesništva, podstrekavanja ili pomaganja ratnog zločina.

U toku je jedno suđenje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva protiv okrivljenog Slobodana Pekovića rođenog Ćurčić, u predmetu koji je Crnoj Gori ustupila Bosna i Hercegovina. Nije objavljeno da je donijeta naredba o sprovođenju istrage u nekom drugom slučaju ratnih zločina.