HITNO PROCESUIRATI PRIJETNJE SMRĆU AKTIVISTI ZA LJUDSKA PRAVA

AKCIJA ZA LJUDSKA PRAVA PREDSJEDNIKU CRNE GORE I PREDSJEDNIKU VLADE DOSTAVILA PREDLOGE ZA IZMJENU ODREDBI TEMELJNOG UGOVORA CRNE GORE SA SRPSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM
26/07/2022
Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori 2020-2021.
28/07/2022

HITNO PROCESUIRATI PRIJETNJE SMRĆU AKTIVISTI ZA LJUDSKA PRAVA

Danijel Kalezić, Foto: PR Centar

Akcija za ljudska prava najoštrije osuđuje direktne prijetnje smrću aktivisti za ljudska prava Danijelu Kaleziću, predsjedniku Upravnog odbora Queer Montenegro.

Podsjećamo da i međunarodno pravo od države zahtijeva da hitno i beskompromisno procesuira izvršioce prijetnji aktivistima za ljudska prava.

Crna Gora ne smije postati država u kojoj se tolerišu mržnja i nasilje, posebno kada su izraz diskriminacije, kao u ovom slučaju.

Očekujemo da državno tužilaštvo uzme u obzir da je krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Kalezića izvršeno iz mržnje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije, koje se prema Krivičnom zakoniku Crne Gore strožije kažnjava, i da na tom strožijem kažnjavanju insistira.

Ovo je već drugi napad u poslednja tri dana usmjeren na osobe koje se zalažu za prava LGBTIQ+ osoba u Crnoj Gori. Prije tri dana došlo je do napada na LGBTIQ Drop in centar iscrtavanjem kukastih krstova i ispisivanjem mrziteljskih poruka po njihovim prostorijama.

Prije toga je govor mržnje u vidu prijetnji nasiljem prijavljen u kontekstu otkazanog koncerta Sergeja Ćetkovića kao i na Dan državnosti u Nikšiću, što sve takođe osuđujemo.

Apelujemo na sve javne ličnosti, kao i sve one koji djeluju u javnom prostoru društvenih mreža, da budu svjesni svoje odgovornosti, kako moralne, tako i krivične. Govor mržnje osvjedočeno dovodi do tragičnih posljedica, koje država mora da spriječi hitnom i odlučnom reakcijom kako u slučaju Danijela Kalezića, tako i u svim drugim slučajevima.