SKUPŠTINA CRNE GORE JEDNOGLASNO USVOJILA IZMJENE KZ-A U CILJU JAČE KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE NOVINARA

Dokumentovanje i prijavljivanje povreda nastalih primjenom nasilja – Vodič dobre prakse
27/12/2021
Srećni praznici i nova 2022. godina!
31/12/2021

SKUPŠTINA CRNE GORE JEDNOGLASNO USVOJILA IZMJENE KZ-A U CILJU JAČE KRIVIČNOPRAVNE ZAŠTITE NOVINARA

Skupština Crne Gore je večeras jednoglasno, sa 70 glasova svih prisutnih poslanika i pozicije i opozicije, usvojila izmjene Krivičnog zakonika, kojima je propisana jača krivičnopravna zaštita novinara.

Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su glasali za ove izmjene KZ-a, kao i svim nevladinim organizacijama koje su podržale predlog Akcije za ljudska prava i Sindikata medija Crne Gore. Očekujemo da ovaj jednoglasni stav Skupštine bude prepoznat kao beskompromisno protivljenje svakoj vrsti nasilja prema novinarima i ometanju i sprječavanju njihovog rada u Crnoj Gori.

Zahvaljujemo posebno poslaniku Marku Milačiću, koji je podnio predloge amandmana na Krivični zakonik, kao i Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, rukovodiocu ministarstva Sergeju Sekuloviću, državnom sekretaru Borisu Mariću i njihovom savjetniku profesoru Zoranu Stojanoviću, koji su pomogli da se predlog adekvatnije uklopi u KZ.

Izmjenama KZ-a su propisani kvalifikovani oblici krivičnih djela Ugrožavanje sigurnosti, Teško ubistvo, Teška tjelesna povreda i Prinuda, kada se izvrše prema osobi koja obavlja posao javnog informisanja, u vezi obavljanja tog posla. Takođe, preformulisano je krivično djelo Sprječavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanja informacija tako da se obezbijedi strožije kažnjavanje za ometanje ili sprječavanje objavljivanja informacija od javnog značaja putem medija. Strožije kažnjavanje je propisano ako je učinilac djela službeno lice.

Značajno je i što nije usvojen amandman kojim je Demokratska partija socijalista predložila kažnjavanje onoga ko “grubim vrijeđanjem i drskim ponašanjem” “ugrozi spokojstvo” osobe koja je objavila neko mišljenje, jer bi se, da je amandman usvojen, ponovo kriminalizovala Uvreda i ugrozila sloboda izražavanja koja prema praksi Evropskog suda za ljudska prava obuhvata i dozu vrijeđanja, pretjerivanja i provokacije. Isti takav predlog, koji je iznijet na javnoj raspravi u Srbiji, doživio je opravdane kritike uglednih advokata, pisaca i novinara. Usvojene izmjene Krivičnog zakonika u Crnoj Gori zato imaju i regionalni značaj.

Predlog izmjena Krivičnog zakonika Crne Gore u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara izradila je još 2010. godine i javnosti predstavila radna grupa HRA, koju su činili sutkinja Ana Vuković i advokati Veselin Radulović, Tamara Durutović, Dušan Stojković, Peter Noorlander i Tea Gorjanc Prelevic, direktorica HRA. Pored propisivanja kvalifikovanih oblika krivičnih djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda, predloženo je uvođenje dva nova krivična djela Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka, po uzoru na slična krivična djela koja štite službena lica u obavljanju službene dužnosti.

Nedavno se u konsultacijama sa ministarstvom pravde odustalo od uvođenja novih krivičnih djela i iz nomo-tehničkih razloga pristupilo reformi postojećeg krivičnog djela Sprječavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i objavljivanja informacija i dodavanja kvalifikovanih oblika postojećim krivičnim djelima.

Sindikat medija Crne Gore se od 2014. godine zajedno sa HRA zalaže za izmjene KZ-a u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara. Ove godine im se pridružilo još sedam NVO i to: Institut za medije, Građanska alijansa, Udruženje novinara Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Centar za građansko obrazovanje, Media centar i NVO 35mm.