HRA i IA: Obezbijediti mir, poštovanje zdravstvenih mjera i ljudskih prava na predstojećim skupovima

HITNO USVOJITI IZMJENE KZ U CILJU JAČE ZAŠTITE NOVINARA
31/08/2021
Ustoličenje i protesti – post factum
07/09/2021

HRA i IA: Obezbijediti mir, poštovanje zdravstvenih mjera i ljudskih prava na predstojećim skupovima

I

Uoči javnih skupova koji se očekuju u subotu u Podgorici i nedjelju na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve, Akcija za ljudska prava i Institut alternativa pozivaju sve društvene, političke i vjerske organizacije i građane na mir, poštovanje različitih vjerskih i političkih uvjerenja i ljudskih prava.

Upozoravamo da radikalizacija javnog govora proizvodi povećane tenzije u društvu koje lako mogu da prouzrokuju nasilje i incidente sa nesagledivim posljedicama.

Ukazujemo da je prijavljen jedino javni skup 4. septembra ispred hrama Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, i da je time Upravi policije omogućeno da u saradnji s organizatorom taj skup obezbijedi, što uključuje i adekvatnu zdravstvenu zaštitu u skladu sa propisima zbog epidemije.

Zabrinjavajuće je da skup protesta protiv ustoličenja mitropolita na Cetinju nije prijavljen u skladu sa zakonom, jer to onemogućava odgovarajuću pripremu obezbjeđenja tog skupa.

Najavljeni protest na Cetinju nije spontano okupljanje, pa pozivamo organizatore tog okupljanja da ga prijave i tako doprinesu njegovoj bezbjednosti. Prijava skupa podrazumijeva identifikaciju formalnih organizatora i omogućava komunikaciju i saradnju sa policijom. DPS kao partija koja na taj skup poziva i njen predsjednik Đukanović, koji je i predsjednik države, imaju posebnu odgovornost da skup bude organizovan na zakonit način u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima, te da skup bude miran.

II

Upozoravamo i da je na snazi zabrana prisustva i zadržavanja više od 50 punoljetnih lica zajedno na otvorenom javnom mjestu, propisana Naredbom za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa koja je stupila na snagu 1. septembra i važi do 10. septembra. Propisana je i obaveza nošenja zaštitne maske na licu koja pokriva nos i usta, uključujući i djecu stariju od pet godina i na otvorenom javnom mjestu (park, trg, trotoar i sl.), ako se ne može obezbijediti međusobna fizička udaljenost od najmanje dva metra. Takođe, važećom naredbom je detaljno propisano i na koji način se mogu sprovoditi vjerski obredi.

Kršenje ovih propisa podliježe i krivičnoj odgovornosti. Očekujemo od Uprave policije i Državnog tužilaštva da obezbijedi primjenu ovih propisa.

U Crnoj Gori ne jenjava epidemija korona virusa, što je i razlog zbog koga ju je Evropska unija nedavno skinula sa liste bezbjednih zemalja. Od korone se u Crnoj Gori svakodnevno umire, i svakoga dana se zarazi preko 500 ljudi.

Svi učesnici predstojećih okupljanja treba da budu svjesni rizika koje ona nose po zdravlje, bezbjednost i poštovanje zakona.

III

U pogledu vjerskog obreda koji će se u nedjelju održati na Cetinju, u sjedištu Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, podsjećamo da je pravo na sprovođenje tog obreda sastavni dio slobode vjeroispovjesti, kao što bi to bio slučaj da se radi i o bilo kojoj drugoj vjerskoj zajednici. Crna Gora mora da obezbijedi da se svi vjerski obredi vjerskih zajednica koje u njoj djeluju sprovode bez nasilja nad vjernicima i vjerskim službenicima.

Sva sporna pitanja, uključujući vlasništvo nad crkvama i hramovima mogu da se pokrenu i rješavaju na zakonom predviđeni način, bez onemogućavanja slobode vjeroispovjesti i bezbjednosti drugih.

 

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava