11 NVO: USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI I SMJENA MINISTRA LEPOSAVIĆA VELIKI ISKORAK ZA CRNU GORU I REGION

Sudski savjet objavio biografije i programe rada osoba kandidovanih za predsjednika/cu Vrhovnog suda
17/06/2021
IZBOR ANE VUKOVIĆ ZA PREDSJEDNICU VRHOVNOG SUDA BIO BI ISTORIJSKA ŠANSA ZA NEZAVISNOST SUDSTVA I NADOKNADU IZGUBLJENOG VREMENA NA PUTU U EU
19/06/2021

11 NVO: USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI I SMJENA MINISTRA LEPOSAVIĆA VELIKI ISKORAK ZA CRNU GORU I REGION

Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Udruženje pravnika Crne Gore, ADAMAS, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za ženska prava, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Politikon mreža, NVO PRIMA i Komitet mladih pravnika pozdravljaju odluku Skupštine Crne Gore o usvajanju rezolucije kojom je najoštrije osuđen genocid u Srebrenici. Pozdravljamo i odluku Skupštine o razriješenju Vladimira Leposavića funkcije ministra pravde i ljudskih prava u Vladi Crne Gore zbog relativizacije tog genocida.

Imamo razloga da budemo ponosni – Crna Gora je jedina država u regionu koja je razriješila svog ministra zbog relativizacije genocida i usvojila čak dva skupštinska akta o genocidu u Srebrenici (deklaraciju i rezoluciju), čime je dala doprinos pomirenju u regionu koji može da služi za primjer.

Glasanje poslanika je odrazilo stavove građana, jer su istraživanja javnog mnjenja pokazala da većina stanovništva u Crnoj Gori prepoznaje i osuđuje genocid u Srebrenici, kao i da građani većinski nisu saglasni sa stavom Leposavića.

Dodatno, istraživanja ukazuju i da većina građana u kontinuitetu želi učlanjenje u Evropsku uniju, a to podrazumijeva odbacivanje i osudu svakog poricanja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici.

Žalimo što Rezolucijom nije ustanovljen 11. jul kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, u skladu s rezolucijom Evropskog parlamenta, već je samo “naglašen značaj i potreba da se taj dan sjećanja ustanovi“, čime se odstupilo od prvobitnog prijedloga. Ipak, izražavamo nadu da će makar oni koji su glasali za Rezoluciju uložiti dodatne napore da ovaj dan sjećanja ustanove.

Naglašavamo da jučerašnje odluke Skupštine ostaju da kao luče razuma i čojstva osvjetljavaju put u budućnost u kojoj više neće biti stradanja u ratovima i zločinima. Iako će uvijek biti onih koji odbijaju da prihvate neprijatne činjenice, napredak našeg društva zahtijeva da se pogleda istini u oči i naše organizacije će u skladu s tim nastaviti da doprinose suočavanju sa prošlošću.

 

USVOJENA REZOLUCIJA O GENOCIDU U SREBRENICI I PREDLOG REZOLUCIJE

PREGLED PRESUDA O ZLOČINU U SREBRENICI 

 

ADAMAS, Anđela Gogić, predsjednica

Akcija za ljudska prava (Human Rights Action – HRA), Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica

ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Ervina Dabižinović, koordinatorka

Centar za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević, izvršna direktorica

Centar za ženska prava, Maja Raičević, izvšrna direktorica

Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava, Velija Murić, izvršni direktor

Evropska asocijacija za pravo i finansije (European Association for Law and Finance – EALF), Katarina Bošković, predsjednica

Komitet mladih pravnika, Ivan Medenica, predsjednik

Politikon mreža, Jovana Marović, izvršna direktorica

PRIMA, Aida Perović, izvršna direktorica

Udruženje pravnika Crne Gore, Branislav Radulović, predsjednik