17 GODINA NERASVIJETLJENOG UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

NVO obilježile 29 godina nekažnjenog ratnog zločina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica
25/05/2021
NEPRIJAVLJENA OKUPLJANJA POSTAJU PRAVILO : NEOPHODNA TEMELJNA “REKONSTRUKCIJA” ZAKONA
27/05/2021

17 GODINA NERASVIJETLJENOG UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA

Godišnjica smrti Duška Jovanovića - protestna šetnja

Akcija za ljudska prava (HRA) sa žaljenjem konstatuje da se i sedamnaesta godišnjica ubistva glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan, Duška Jovanovića, dočekuje bez odgovora na pitanja ko je sve učestvovao u tom ubistvu, ko ga je i zašto naručio, ali i ko je odgovoran za to što do danas istraga nije dovela do ozbiljnijih rezultata. Očekujemo da Vlada hitno obezbijedi angažovanje stranog eksperta koji bi Komisiji za nadzor nad istragama napada na novinare pomogao da sagleda dosadašnje vođenje istrage ubistva Jovanovića. Podsjećamo da je odluku o angažovanju stranog eskperta prethodna Komisija donijela još u oktobru 2018. godine, ali da u prethodne dvije i po godine on iz nepoznatih razloga nije angažovan.

Još uvijek nema odgovora na pitanja koja smo 2016. godine postavili u izvještaju “Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića – pitanja bez odgovora”, kao što su – da li je adekvatno istraženo ko je sve prijetio Jovanoviću, šta je urađeno da bi se Jovanović zaštitio, da li je Služba državne bezbjednosti vodila Jovanovićev dosije, da li ga je pratila, da li su ispitani svi svjedoci koji se pojavljuju u ovom slučaju, da li su ispitane sve primjedbe pravnih zastupnika porodice Jovanović na tok vođenja istrage?

Glavna preporuka izvještaja HRA je bila da se angažuje inostrani stručnjak za krivične istrage atentata koji bi nepristrasno sagledao što je sve preduzeto u istrazi ubistva Duška Jovanovića i dao preporuke za njeno dalje vođenje.

Komisija za praćenje istraga napada na novinare je na sjednici održanoj 11.10.2018. godine donijela odluku da se angažuje inostrani stručnjak za istragu atentata. Komisija je 19. oktobra 2018. godine uputila dopis Vladi, u kojem je navedeno da će, u cilju otkrivanja počinilaca i nalogodavaca ubistva u slučaju Duška Jovanovića, ali i drugim slučajevima gdje je potrebno unaprijediti djelotvornost istrage, predložiti angažovanje stranog eksperta iz Evrope ili Amerike – FBI agenta iz raznih oblasti (balistike, forenzike, sudske medicine), kao što je to uradila i Uprava policije u slučaju ranjavanja novinarke Olivere Lakić. Nakon razgovora sa premijerom Duškom Markovićem, 4. marta 2020. godine, predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare Nikola Marković objavio je da je Vlada donijela odluku da angažuje inostranog eksperta, ali nažalost to ni poslije toga nije urađeno.

Imajući u vidu značaj rasvjetljavanja ovog slučaja za crnogorsko društvo i obavezu koju je država imala da ubistvo posljednjih 17 godina istražuje po evropskim standardima djelotvornosti, apelujemo na Vladu da hitno angažuje eksperta u cilju objektivnog i posebno stručnog sagledavanja toka i rezultata dosadašnje istrage ubistva Duška Jovanovića. Takva analiza bi pomogla i rad nove Komisije za praćenje istraga napada na novinare i bila u opštem interesu sprovođenja pravde i obezbjeđenja slobode izražavanja i vladavine prava u Crnoj Gori.