SLUČAJ GEORGIEV – SANKCIONISATI PROIZVOLJNU ZABRANU ULASKA U ZEMLJU

NEDOPUSTIV POKUŠAJ AFIRMACIJE GENOCIDA I RATNIH ZLOČINA
05/02/2021
SLUČAJ ĐUROVIĆ: DRUGA PRESUDA OSNOVNOG SUDA U PODGORICI U KORIST ĐUROVIĆA
13/02/2021

SLUČAJ GEORGIEV – SANKCIONISATI PROIZVOLJNU ZABRANU ULASKA U ZEMLJU

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, Sergeja Sekulovića, da stavi van snage zabranu ulaska muzičara Vladimira Georgieva u Crnu Goru, i očekuje da se sankcioniše proizvoljno postupanje službenika Uprave policije koji su Georgievu dva puta neosnovano zabranili prelazak državne granice, prvo u avgustu, a zatim i u novembru prošle godine.

Ministar Sekulović je, kao drugostepeni organ, 14. januara 2021. godine poništio rješenje Uprave policije – Sektora za graničnu policiju Herceg Novi od 2. novembra 2020, kojim je Georgievu tada drugi put za redom bio zabranjen ulazak u državu, zato što je, navodno, predstavljao „rizik po unutrašnju bezbjednost.”

U obrazloženju rješenja ministra, koje je advokatskoj kancelariji Tomanović, koja zastupa Georgieva, dostavljeno 1. februara, navodi se da je Georgievu ulazak u državu bio zabranjen sasvim proizvoljno, jer nije postojao ni jedan jedini dokaz da bi njegov boravak u Crnoj Gori ”predstavljao rizik po unutrašnju bezbjednost zemlje”. Nije utvrđeno da se protiv Georgieva vodio krivični, istražni ili bilo koji drugi postupak.

HRA očekuje da ministar Sekulović preduzme korake i obezbijedi da se sankcionišu službenici Uprave policije koji su Georgievu neopravdano zabranili ulazak u Crnu Goru, i da tako spriječi da se ponavljaju slične zloupotrebe službenog položaja.

HRA je u pismu ministru unutrašnjih poslova 16. decembra 2020. godine ukazala da je Georgievu ulazak u državu vjerovatno bio uskraćen zbog njegovih kritika na račun crnogorskih vlasti i podržavanja opozicije, što predstavlja i krivično djelo povrede govora i javnog istupanja, koje se strožije kažnjava kada ga izvrši državni službenik. Ministra smo obavijestili da je slično proizvoljno ponašanje policije i ANB-a bilo praksa i ranije, u slučajevima u kojima su ljudi neosnovano onemogućavani da dobiju dozvolu za stalni boravak i nastanjivanje u Crnoj Gori, što takođe predstavlja posebno krivično djelo.

Ovdje možete pogledati i pismo koje je ministru ovim povodom protekle nedjelje uputila HRA.