NEDOPUSTIV POKUŠAJ AFIRMACIJE GENOCIDA I RATNIH ZLOČINA

STRIP Zaštita od nasilja na internetu
02/02/2021
SLUČAJ GEORGIEV – SANKCIONISATI PROIZVOLJNU ZABRANU ULASKA U ZEMLJU
06/02/2021

NEDOPUSTIV POKUŠAJ AFIRMACIJE GENOCIDA I RATNIH ZLOČINA

Photo: berane.me

Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije osuđuju skandalozni prijedlog članova Savjeta opštine Berane da se jedna ulica u tom gradu nazove imenom Ratka Mladića. Oštro se protivimo ideji da se bilo koja ulica, objekat ili bilo šta u Crnoj Gori imenuje po osuđenima za masovna ubistva i mučenja hiljada djece i ljudi.

Apelujemo da Skupština opštine Berane ne prihvati ovu inicijativu i spriječi da se ovakvim provokacijama negiraju presude međunarodnih sudova za ratne zločine i opasno izaziva nacionalna i vjerska mržnja. Posebno ukazujemo da je već samim prijedlogom izvršeno krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer se na taj način javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težina krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina koja su utvrđena presudama međunarodnog krivičnog suda.  U tom dijelu pozivamo i Tužilaštvo da ovaj slučaj procesuira.

Međunarodni krivični sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, kao i sudovi u Holandiji i Bosni i Hercegovini, već su utvrdili u nekoliko pravosnažnih presuda da je u Srebrenici izvršen genocid. Mladić je kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS) prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine i očekuje se da će ta presuda uskoro postati pravosnažna. Prije njega za to djelo pravosnažno su osuđeni Radovan Karadžić (bivši predsjednik RS) i Mladiću potčinjeni Ljubiša Beara (načelnik za bezbjednost glavnog štaba VRS), Zdravko Tolimir (bivši pomoćnik komandanta za obaveštajno-bezbjednosne poslove glavnog štaba VRS) i Radislav Krstić (bivši general VRS), Drago Nikolić (ratni načelnik bezbjednosti Zvorničke brigade). Uoči masakra u Srebrenici Mladić je ponosno javno izjavio da je došlo vrijeme za „osvetu Turcima na ovom prostoru“.

Nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, vijeće sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haškog tribunala) osudilo je 2017. godine na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. U toku je žalbeni postupak pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, po žalbama i odbrane i tužioca na tu presudu, i drugostepena presuda se očekuje u maju ove godine.

Sudije su utvrdile da je Mladić odgovoran za ubistvo oko osam hiljada Bošnjaka u Srebrenici, od kojih su najmlađi imali samo 11 godina, za progon civilnog stanovništva, Muslimana i Hrvata, širom Bosne i Hercegovine, za granatiranje i ubijanje iz snajpera građana Sarajeva tokom tri i po godine, kao i za uzimanje za taoce pripadnike UN-a. Prvostepeno je osuđen za deset od jedanaest tačaka optužnice. Nije osuđen jedino po optužbi da je odgovoran za genocid u šest opština BiH tokom ’92. (Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici).

HRA i CGO pozivaju i sve političke i društvene subjekte da snažno osude ovaj prijedlog i da rade u okvirima svojih nadležnosti i kapaciteta da se ovakvi slučajevi više ne ponove.

 

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorka, Akcija za ljudska prava (HRA)                                       

Daliborka Uljarević,  izvršna direktorka,Centar za građansko obrazovanje (CGO)