Propust u istrazi torture – državno tužilaštvo nije blagovremeno odredilo sudsko-medicinsko vještačenje tjelesnih povreda Jovana Grujičića

IZVJEŠTAJ: Sloboda izražavanja i pravo na privatnost tokom epidemije virusa kovid-19
19/07/2020
PREDLOZI ZAKONA O MEDIJIMA I ZAKONA O RTCG: PISMO HRA SKUPŠTINSKOM ODBORU
21/07/2020

Propust u istrazi torture – državno tužilaštvo nije blagovremeno odredilo sudsko-medicinsko vještačenje tjelesnih povreda Jovana Grujičića

(Foto: Mondo)

Akcija za ljudska prava je očekivala da državno tužilaštvo Crne Gore do danas objavi informacije o radnjama koje su preduzete da se istraže tri nezavisne prijave posebno surove policijske torture, koje su prije mjesec i po dana i više podnijeli Jovan Grujičić, jedini okrivljeni za bombaške napade na Grand i kuću državnog službenika Duška Golubovića, Benjamin Mugoša, koji je u istrazi tog slučaja tretiran kao osumnjičeni, i M.B, koji se tretira kao svjedok. U međuvremenu su i portparolka Evropske komisije, i ambasadorke Velike Britanije i SAD-a, kao i koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori izrazile zabrinutost i zahtijevale sprovođenje djelotvorne istrage u skladu sa međunarodnim standardima.

Prema saznanjima porodice Jovana Grujičića, jednog od ljudi koji su prijavili mučenje od strane službenika kriminalističke policije, on nije podvrgnut sudsko-medicinskom vještačenju tjelesnih povreda, iako je takvo vještačenje nadležni državni tužilac dužan da obezbijedi u najkraćem roku, prema evropskom standardu djelotvornog istraživanja torture, kao i prema Uputstvu o postupanju po prijavama krivičnih djela zlostavljanja i mučenja (Tu.br.10/19), koje je Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, prije godinu dana izdao svim državnim tužiocima u Crnoj Gori i uputio ih da u takvim slučajevima „i kad nema vidljivih povreda“ nalože odgovarajuće sudsko-medicinsko vještačenje osoba koje su navodne žrtve zlostavljanja.

Iako su nadležni osnovni državni tužioci naložili sudsko-medicinska vještačenja tjelesnih povreda odmah po prijemu prijava M.B. i Benjamina Mugoše, 26. i 28. maja, takvo vještačenje nije određeno i za Jovana Grujičića, prema saznanjima njegove porodice, koji je od 26. maja lišen slobode. Njegov otac Budimir je prijavio zlostavljanje sina Višoj državnoj tužiteljki Suzani Milić još 4. juna, a sam Jovan je prijavio zlostavljanje Osnovnoj državnoj tužiteljki Snežani Šišević 24. juna, kada je njegov otac podnio prijavu i Unutrašnjoj kontroli rada policije. HRA smatra da to što vještačenje tjelesnih povreda Grujičića nije blagovremeno određeno predstavlja ozbiljan profesionalni propust u vođenju ove istrage za koji neko u tužilaštvu treba da snosi odgovornost. Ovo tim prije što je Grujičić psihijatrijski pacijent, koji je prinudno odveden sa bolničkog liječenja. HRA će zahtijevati od svih članova Tužilačkog savjeta da se pozabave ovim problemom.

HRA je u pismu od 15.07. upoznala VDT v.d. Ivicu Stankovića s ovim informacijama i zatražila da on provjeri da li je i kada naloženo tjelesno vještačenje Jovana Grujičića, jer po informacijama koje imamo o stanju u tom predmetu to nije bilo urađeno. Gospodin Stanković nam do danas nije odgovorio na to pismo, niti je državno tužilaštvo do danas saopštilo javnosti koje je radnje preduzelo u toj istrazi.