HRA OSUĐUJE NAPAD NA NOVINARA OTAŠEVIĆA I APELUJE DA SE ISTRAŽE SVE OKOLNOSTI

Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Savenko (Limonov) protiv Rusije
27/11/2019
Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Jevtović protiv Srbije
05/12/2019

HRA OSUĐUJE NAPAD NA NOVINARA OTAŠEVIĆA I APELUJE DA SE ISTRAŽE SVE OKOLNOSTI

Akcija za ljudska prava (HRA) snažno osuđuje napad na novinara dnevnog lista Dan, Vladimira Otaševića, koji se, prema prijavi koju je novinar podnio, dogodio juče, 3. decembra 2019, u tržnom centru „Delta“ u Podgorici, pošto je fotografisao državnog tužioca u druženju sa osobom koju tužilaštvo sumnjiči za izvršenje krivičnog djela.

Novinar Otašević je prijavio policiji da ga je fizički napao tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića, protiv kojeg je, kako izvještava Dan, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet zbog sumnje da je ugrozio sigurnost sudskog vještaka iz Kolašina i pokušao da spriječi dokazivanje. Osoba koja je novinaru rekla da je Bećirovićev tjelohranitelj, fizički ga je napala zato što je fotografisao Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića.

HRA ističe da neopravdana primjena fizičke sile prema novinaru mora biti kažnjena. Fotografisanje Bećirovića i Šoškića na javnom mjestu nije bilo zabranjeno. Na osnovu evropskih standarda oni su javne ličnosti, koje su dužne da trpe pojačanu pažnju medija. Okolnost da se osoba protiv koje je podnijeta krivična prijava druži sa državnim tužiocem je od opravdanog javnog interesa. Pravo na informisanje javnosti u takvom slučaju u demokratskom društvu preteže nad pravom na očuvanje privatnosti.

Apelujemo na sve nadležne institucije da hitno istraže sve okolnosti ovog događaja i da o rezultatima istrage obavijeste javnost. Napad na još jednog novinara se mora doživjeti kao napad na demokratski poredak u Crnoj Gori, državi koja je i svojim građanima i međunarodnoj zajednici garantovala da će obezbjediti slobodu medija. Očekujemo da državno tužilaštvo posebno istraži i navode objavljene u Dan-u o ponašanju prisutnog tužioca, koji navodno ništa nije učinio da zaustavi napad na novinara. Od MUP-a očekujemo da obavijesti javnost i da li je tačno da je napadač službenik MUP-a, Mladen Mijatović (iz Sektora za vanredne situacije), kako je to objavio Dan, te u kom svojstvu je ovaj službenik nasrnuo na novinara, tj. kako je moguće da je bio angažovan kao tjelohranitelj, i šta će MUP tim povodom preduzeti.