Isječak iz emisije “Načisto”, 21. novembar 2019. godine

Podnijet predlog za pokretanje elektronske peticije „Inicijativa za donošenje Zakona o rehabilitaciji i obeštećenju žrtava političkog progona – zatvorenika/ca Golog otoka, Svetog Grgura i drugih zatvora“
18/11/2019
Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Savenko (Limonov) protiv Rusije
27/11/2019

Isječak iz emisije “Načisto”, 21. novembar 2019. godine

U emisiji „Načisto” kod Petra Komnenića na TV Vijesti, odgovarajući na pitanje o ocjenjivanju intervjua kandidata za sudije, članica Sudskog savjeta, sutkinja Ana Perović Vojinović, izjavila je da je kandidatkinji kojoj je postavljeno samo jedno pitanje i to: „Da li se ste se ostvarili kao majka?”, najviša ocjena na intervjuu data „jer je ostavila utisak prvenstveno svojim pisanim testom”. Takvo postupanje je pokušala da opravda ističući da posebna pitanja za intervju, propisana Smjernicama za obavljanje intervjua, nijesu obavezujuća, te da su sudije na intervjuu zapravo ocijenjene po svojim odlukama.

Podsjećamo da se, prema Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, osobe koje se kandiduju za sudijski poziv, posebno ocjenjuju za pisani test (izradu dvije sudske odluke), a posebno za intervju. Na intervjuu se ocjenjuje kako osoba ispunjava posebne kriterijume, i to:

a) motivisanost za rad u sudu,
b) komunikativnost,
c) sposobnost donošenja odluka i rješavanja sukoba i
d) razumijevanje uloge sudije u društvu.

Za intervju kandidat/kinja može dobiti najviše 20 bodova. Poslovnikom Sudskog savjeta je propisano da se svima postavljaju ista pitanja i da svi članovi Savjeta ocjenjuju kandidate bodovima od 0 do 5 pojedinačno za svaki kriterijum. Smjernicama za obavljanje intervjua propisana su brojna pitanja koja Savjet treba da postavlja prilikom intervjua.

Savjet prilikom spornog izbora u julu 2019, nijednu osobu od 41 koje su pristupile intervjuu, nije ispitao u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima, iako je na to bio obavezan, već su sve osobe ocijenjene po sva 4 kriterijuma kao da su dobile i odgovarale na sva pitanja koja bi omogućila takvo ocjenjivanje, iako čak njih 7 nije dobilo baš ni jedno pitanje, dok su druge dobile neadekvatna pitanja, poput gore navedenog. Pri tome su očigledno favorizovane izabrane osobe za kandidate za sudije od kojih je sa njih tri Vesna Medenica bila posebno povezana (kumče, savjetnica iz kabineta, sin dugogodišnjeg zamjenika na 3 funkcije), a Mladen Vukčević, sa jednom (kćerka rektora univerziteta na kome je angažovan kao profesor).

HRA, NVO MANS i Institut alternativa su podnijele krivičnu prijavu protiv svih članova Sudskog savjeta cijeneći da takvo poklanjanje ocjena predstavlja zloupotrebu službenog položaja i druga krivična djela.

Očekujemo da će nadležno državno tužilaštvo, po krivičnoj prijavi, kao i Upravni sud, po tužbi učesnika na osporenom konkursu, Ivana Vukićevića, posle ovakvog javnog svjedočenja članice Sudskog savjeta o ignorisanju zakona i podzakonskih akata od strane Sudskog savjeta, bez okolišanja utvrditi činjenično stanje i pravilno primjeniti sve relevantne i važeće zakone.

U nastavku je izvod iz zapisnika HRA – transkript intervjua kandidatkinje o kome se govorilo u emisiji:

Kandidatkinji je saopšteno koliko je poena osvojila na testu.
Vesna Medenica komentariše da joj je najbolji rad jer prevazilazi strogu sudijsku formu i da ga svi trebaju pročitati. Nabraja čime se sve bavila u krivičnoj odluci.
Kandidatkinja se samo zahvaljuje.
Rada Kovačević isto čestita i kaže da je građanska odluka bila odlična, bez greške.
Mladen Vukčević ističe zapažanje – kako je završila privatni fakultet (UDG), a ovakve rezultate ostvaruje, što znači da ne treba imati bilo kakvih predrasuda prema privatnim fakultetima.
Kandidatkinja kaže: “Bitna je činjenica i što je mnogo manje studenata na privatnim fakultetima, samim tim možete da ostvarite i neposredan odnos sa predavačima koji su odlični.”
Medenica postavlja pitanje: “Dva su Vam prezimena, jeste li se ostvarili kao majka?”
Kandidatkinja kaže: “Nisam, ali ne vidim da je to drugim sudijama smetalo.”
Onda Medenica kaže da joj ona želi da se i u tome ubrzo ostvari.

Kandidatkinja je za ovaj intervju dobila ukupno 19,89 od 20 mogućih bodova, što znači da je ocjenjena po svakom od 4 kriterijuma (motivisanost za rad u sudu, komunikativnost, sposobnost donošenja odluka i rješavanja sukoba i razumijevanje uloge sudije u društvu) i to najvišim ocjenama.

Isječak iz emisije u trajanju od 4:50 je dostupan ovdje.