23/11/2017 HRA POVODOM PRESUDE RATKU MLADIĆU

19/11/2017 DRŽAVNI TUŽILAC AKTIVNO DA ISTRAŽI PODMETANJE POŽARA NA AUTOMOBIL NOVINARA MIROSLAVA DROBNJAKA
19/11/2017
28/11/2017 HRA ZAHTIJEVALA OD USTAVNOG SUDA DA SJUTRAŠNJU SJEDNICU SVIH SUDIJA OTVORI ZA JAVNOST
28/11/2017

23/11/2017 HRA POVODOM PRESUDE RATKU MLADIĆU

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc-Prelević povodom presude Haškog tribunala Ratku Mladiću:

”Prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić juče proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja je očekivana, imajući u vidu i dokaze i izjave samog Mladića o etničkom čišćenju zamišljene teritorije Republike Srpske od nesrpskog stanovništva, njegove snimke iz Srebrenice iz jula ’95. i funkciju komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koju je obavljao od maja 1992. do kraja novembra 1995.

Ono što i sada iznenađuje su razmjere popisanih i analiziranih zločina koje je Mladić smislio i sproveo, u kojima su stradale na desetine hiljada djece i ljudi, kao i njegova lična beskrupuloznost i indiferentnost zbog svega toga, koja vrijeđa suštinu ljudskosti.

Očekujem da presuda postane pravosnažna i da djeluje kao opomena za sve koji smatraju, kao što je smatrao Mladić, da su njihovi zločini nevidljivi i da su oni nedodirljivi.

HRA i dalje očekuje od Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore da skupi snagu i procesuira doprinos službenika Republike Crne Gore ratnim zločinima Mladićeve vojske. Ne smije se zaboraviti da su izbjeglice iz Bosne i Hercegovine nezakonito hapšene u Crnoj Gori, a zatim neposredno izručene Mladićevoj vojsci, koja ih je onda ubila. Takođe, opšte poznati ”vikend ratnici”, koji su iz Crne Gore odlazili u Foču i druga mjesta u istočnoj Bosni, i za koje se pretpostavlja da su pod okriljem Mladićeve vojske učestvovali u pljačkama, silovanjima i ubistvima nikada nisu istraženi i procesuirani, iako je ekspert Evropske Unije, Mauricio Salustro na to posebno skrenuo pažnju crnogorskom državnom tužilaštvu još 2014. godine.”

Sažetak presude Haškog tribunala dostupan je ovdje.