28/7/2017 HRA POZDRAVLJA ODLUKU MSS DA SE BAVI ŽALBAMA SAMO PROTIV SVOJIH ČLANOVA

25/7/2017 DRŽAVA NE SMIJE DA PODRŽAVA POLICIJSKU TORTURU NEOZBILJNIM ISTRAGAMA
25/07/2017
16/8/2017 UN Komitet za prava osoba sa invaliditetom sjutra i preksjutra o inicijalnom izvještaju Crne Gore o tome kako država primjenjuje Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom
16/08/2017

28/7/2017 HRA POZDRAVLJA ODLUKU MSS DA SE BAVI ŽALBAMA SAMO PROTIV SVOJIH ČLANOVA

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS) da se ubuduće bavi žalbama na kršenje etike koje se odnose isključivo na medije koji su članovi te organizacije.

Ovo znači da će, od sada, MSS žalbe na kršenje Kodeksa novinara/ki Crne Gore koje mu budu upućene, a koje se odnose na tekstove objavljene u dnevnim listovima Dan, Vijesti, nedjeljniku Monitor, kao i na priloge TV Vijesti, prosleđivati ombudsmanima tih medija. Takođe, MSS više neće postupati ni kao drugostepeni organ po žalbama protiv odluka ombudsmana tih medija.

Ovom odlukom MSS-a je prihvaćena preporuka iz projekta “Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori”, koji je HRA uz pomoć Dragoljuba Duška Vukovića i Marijane Buljan sprovodila od septembra 2012. do septembra 2014. godine uz podršku Britanske ambasade u Podgorici. Izvještaji iz tog projekta koji svjedoče o razvoju samoregulacije u medijima u Crnoj Gori dostupni su ovdje.

Posebno nam je drago zbog izražene spremnosti MSS da, kako su u saopštenju naveli, doprinesu poboljšanju odnosa u medijskoj zajednici, prevazilaženju postojećih podjela i zajedničkim naporima da bi se unaprijedili profesionalni standardi i vratilo povjerenje u nezavisno i objektivno novinarstvo. Dugo smo očekivali takvu njihovu odluku i u kontinuitetu se zalagali da do nje dođe.

Danas svi uticajni mediji u Crnoj Gori prihvataju neki oblik samoregulacije, bilo kao MSS ili svoje ombudsmane. Očekujemo dalju kontinuiranu saradnju ovih tijela na ujednačavanju primjene Kodeksa novinara/ki Crne Gore, da bi se građanima obezbijedio adekvatan standard odgovornog informisanja.