11/1/2016 – POVODOM NOVOG NAPADA NA STEVANA MILIVOJEVIĆA DIREKTORA LGBT FORUMA PROGRES

10/1/2016 – POVREDA LJUDSKOG PRAVA NA PRIVATNOST U OPTUŽNOM PREDLOGU PROTIV ADVOKATA BOJIĆA
11/01/2016
15/1/2016 – AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE MEDIJE I MSS USVOJILI PRIGOVORE HRA NA PINK M
15/01/2016

11/1/2016 – POVODOM NOVOG NAPADA NA STEVANA MILIVOJEVIĆA DIREKTORA LGBT FORUMA PROGRES

Akcija za ljudska prava najstrože osuđuje fizički napad na aktivistu za ljudska prava Stevana Milivojevića, direktora NVO LGBT Forum Progres, koji se dogodio danas popodne u Podgorici. Njega su dvojica mladića presrela na ulici, prepoznali kao istaknutog aktivistu za gej prava, rekli mu da je to ”njihov kraj, u kome nije dozvoljeno kretanje pedera”, nazvali “odvratnom pederčinom”, a onda ga pesnicom udarili dva puta u glavu, od čega mu je rasječena usna. Napadači su pobjegli s lica mjesta. Očekujemo da policija što prije otkrije počinioce ovog napada i da oni budu strogo kažnjeni imajući u vidu da Krivični zakonik Crne Gore nalaže strože kažnjavanje za krivična djela učinjena iz mržnje.

Stevan Milivojević je do sada pretrpio preko 30 fizičkih i verbalnih napada na javnim mjestima, koji po pravilu nisu bili istraženi i kažnjeni. Prošle godine u novembru sud je donio pravosnažnu presudu kojom su sa po tri i po mjeseca zatvora kažnjena tri muškarca iz Podgorice zbog toga što su ga javno ugrozili vrijeđanjem i prijetnjama da će ga fizički napasti. Milivojević je inače poznat kao izuzetno miroljubiv čovjek, uvijek spreman na dijalog.

Prethodnom direktoru iste organizacije, LGBT Forum Progres, Zdravku Cimbaljeviću, Kanada je dala azil jer Crna Gora nije bila u stanju da mu obezbijedi zaštitu i procesuira brojne napade i prijetnje smrću kojima je bio izložen u kontinuitetu.

Crna Gora je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila Ustavom. Bez obzira na pisane zakone i usmene deklaracije njenih zvaničnika, nasilje koje su pojedini stanovnici Crne Gore spremni da primijene posebno na homoseksualce može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju.

Tim Akcije za ljudska prava